Google Flight Search

Google Flight Search Şimdi de Avrupa’da

Google Flight Search_London_IstanbulInternetin dev şirketlerinden olan Google, ITA firmasını satın almasının ardından ilk olarak 2011 yılının Eylül ayında, Google Flights adlı ürünü kullanıcılarının beğenisine sunmuştu.

Google Flights, bundan tam bir yıl önce, 2012 yılı Mart ayından itibaren de, ABD çıkışlı tüm uçak seferlerini kapsar hale gelmişti.

Hatırlanacağı üzere Google Flights kapsamında ilk aşamada sadece ABD iç hat uçuşları bulunuyordu.

Google’ın, altı ay gibi kısa bir sürede ABD çıkışlı olmak üzere uluslararası uçuşlar için de arama hizmete verir hale gelmesi, gözlerin yeniden Google ile online seyahat acenteleri arasındaki çekişmeye çevrilmesine yol açmıştı.

Ancak bu hızlı gelişmeleri takip eden dönemde Google Flights, beklenen ve bazılarınca korkulan patlamayı gerçekleştirememişti.

Bu uygulamanın ABD toplam online seyahat arama pazarındaki payı, %1,5’in dahi altında kalmıştı.

Google Flight Search Artık Avrupa´da

Bir yıllık bir aranın ardından Mart ayı, Google’ın Flight Search işinde yeni bir adımına daha sahne oldu.

Google’ın seyahatten sorumlu kıdemli ürün müdürü Noam Ben Haim tarafından yapılan bir açıklama ile, Flight Search’ün Avrupa’ya gelişi duyuruldu.

İlk aşamada Flight Search kapsamına alınan ülkeler İngiltere, Fransa, İtalya, İspanya ve Hollanda oldu.

Bu beş ülkenin ana dillerinin yanı sıra İspanya’da konuşulan Bask, Katalan ve Galiçya lisanlarıyla da arama yapmak mümkün.

Ancak Avrupa’da son derece kuvvetli olan bazı düşük maliyetli taşıyıcıların Google Flight Search’e dahil edilememesi, bu ürünün geçerliliğinin ciddi mânâda sorgulanmasına yol açıyor.

Öte yandan, Fligth Search’ün o bildiğimiz basit ve anlaşılır arayüzü, Avrupa uçuşlarında da karşımızda.

Örnek olarak bir Londra-İstanbul araması yaptık.

Yukarıda sonuç ekranını görebileceğiniz bu aramada, doğrudan uçuş yapan Türk Hava Yolları, Pegasus, British Airways, easyJet gibi şirketlerin yanı sıra, Air France, Austrian, LOT, Swiss, Lufthansa gibi oyuncuları da görmek mümkün.

Sonuçların son derece basit ve hızlı bir biçimde havayolu şirketine, uçuş süresine, fiyata ve kalkış-varış saatlerine göre sıralanabildiğini hatırlatalım.

Uçuş sorgusunun ardından bileti satın almaya karar verdiğinizde ise karşınıza farklı yollar çıkıyor.

Google, kullanıcıyı, bazen havayolu şirketinin web sitesine yönlendirirken, bazen de Bravofly ve Vayama gibi online seyahat acentelerine yönlendiriyor.

Bu durum Google’ın, havayolu şirketleriyle anlaşma yapmış olup olmamasına göre değişiyor.

Netice olarak şunu söyleyebiliriz ki, Google Flight Search, ilk duyurulduğu andaki kadar heyecan yaratmasa da, kararlı bir biçimde büyümeye ve kapsama alanını genişletmeye devam ediyor.