Fastjet_mwanza-trip

Fastjet, Afrika’yı Dönüştürebilecek mi?

Fastjet_mwanza-tripGeçen yılın Temmuz ayında Havayolu 101’de, Afrika kıtasının mâkus talihini değiştirebilecek bir havayolu girişiminden bahsetmiştik:

Fastjet.

Fastjet, Afrika sivil havacılık pazarının yıllardır konuşulagelmekte olan potansiyelini gerçek manâda değerlendirmeye aday.

2011 yılında dünya genelindeki havayolu şirketleri tarafından üretilen ücretli yolcu kilometre rakamlarına bakıldığında, söz konusu potansiyel çok daha rahat bir biçimde anlaşılıyor.

Afrika, dünya genelindeki ÜYK’nın sadece %0,6′sını üretebiliyor.

Nüfusu Afrika’nın 50′de 1′i olan Avustralya’nın ürettiği ÜYK oranı ise %1,6.

Fastjet Yeni Bir easyJet Olabilir mi?

1990′ların ortasında kurduğu ve başarıya ulaştığı easyJet’le, Avrupa Birliği’nin entegrasyonuna önemli katkı sağlayan easyJet’in kurucusu Stelios Haji Ioannou rotasını bu kez Afrika’ya çevirmiş durumda.

Tıpkı JetBlue’da edindiği bilgi birikimini ve başarısını, Azul‘la Brezilya’ya aktarmaya çalışan David Neeleman gibi.

Stelios’un sahibi olduğu easyGroup ile bir İngiliz yatırım firması olan Rubicon Diversified Investments, geçtiğimiz yılın Aralık ayında yaptıkları açıklama ile, Afrika kıtasına hitap edecek bir düşük maliyetli havayolu şirketi için fizibilite çalışmalarına başladıklarını duyurmuşlardı.

Angola, Gana, Kenya ve Tanzanya’da üslenmeyi planlayan şirketin ilk aşamadaki hedefi, yılda 750 bin yolcuya hizmet vermek.

Fastjet_route map_mar 2013Fastjet Seferlere Basladı

Afrika’nın son 10 yılına bakıldığında, sivil havacılık açısından durum son derece karanlık görünüyor.

Bu süre zarfında kara kıtada tam 37 yeni havayolu şirketi kurulmuş.

Ve bu girişimlerin tamamı başarısızlıkla sonuçlanmış.

Tüm bu olumsuz tabloya karşın Fastjet, hedeflediği başarıya ulaşarak Afrika kıtasını dönüştürme yolundaki ilk adımı atmayı amaçlıyor.

13 Kasım 2012 tarihinde bilet satışına başlayan şirket, 29 Kasım’da gerçekleştirdiği Dar üs Selam-Mwanza seferiyle göklere merhaba dedi.

Fastjet’in filosunda şu an itibarıyla üç adet Airbus A319 bulunuyor.

Tanzanya dahilinde yapılan uçuşlar, hub olarak konumlandırılan Dar üs Selam’ın yanı sıra Mwanza, Klimanjaro ve Zanzibar noktalarında devam ediyor.

Operasyonun yakın zamanda, Uganda ve Kenya’ya doğru genişletilerek, Entebbe, Nairobi ve Mombasa’nın da uçuş ağına katılması planlanıyor.

Fastjet, iki ay gibi kısa bir sürede 75.000 yolcuya ulaştı. Mwanza’da yaşayan Veronica Chuwa adlı yolcunun adı, Fastjet’in filosundaki uçaklardan bir tanesine verilecek.

Neticede, Fastjet’in başarılı olması, Afrika için son derece önemli.

Bir düşük maliyetli havayolu şirketinin, Afrika’daki mâlûm handikapların üstesinden gelerek uçuş ağını yaygınlaştırması, benzer girişimlere örnek ve ön ayak olabilir.

Böyle bir durumda kazanan, hiç şüphe yok ki, Afrika insanı olacaktır.