Karbon_emisyonu_ucak_emission

Karbon Emisyonu Konusunda ABD’den Yeni Teklif

Karbon_emisyonu_ucakHavayolu sektöründeki karbon emisyonu uygulaması konusunda ABD’den yeni teklif geldi.

ABD’nin teklifine göre havayolu şirketleri, uluslararası hava sahalarında yaptıkları uçuşlarla ilgili herhangi bir karbon emisyonu ücreti ödemeyecek.

Ancak yapılan hesaplamalara göre, karbon emisyonu ödemelerinde böyle bir sınıflandırmaya gidilirse, uçak motorlarının ortaya çıkardığı karbon hacminin sadece dörtte biri kapsam içine alınmış olacak.

Bu durum tabii olarak çevrecilerin tepkisini çekiyor.

Öte tarafta, Avrupa Birliği (AB) tarafından uygulanmak istenen ve gelen uluslararası baskılar sonucunda geçtiğimiz Kasım ayında bir yıllığına askıya alınan karbon emisyonu sisteminde ise, kalkış ve varış noktası bir AB havalimanı olan tüm uçuşlarda, uçuş mesafesinin tamamı baz alınarak yapılan hesap sonucunda ortaya çıkan miktar, havayolu şirketlerine fatura edilecekti.

AB içerisinde yapılan uçuşlarla ilgili olarak havayolu şirketlerinin karbon emisyonu bildirimleri ise devam ediyor.

Geçtiğimiz haftalarda ABD Başkanı Barack Obama tarafından ABD’nin yeni dış işleri bakanı olarak atanan John Kerry’nin çevre konusunda duyarlılığı, AB’nin bu yöndeki umutlarını artıran bir gelişme olarak yorumlandı.

Bununla birlikte, halen devam etmekte olan görüşmelerde, Amerikalı havayolu şirketlerinin, uluslararası hava sahalarında yapacakları uçuşlarla ilgili herhangi bir ödeme yapmayacağının, ABD’li yetkililer tarafından net bir biçimde ifade edildiği de gelen bilgiler arasında.

ICAO liderliğinde gelecek ay sonunda yapılacak bir toplantı ile, havayolu sektöründeki karbon emisyonu uygulamasının nasıl olacağına ilişkin uluslararası çalışmalara devam edilecek.

AB, Eylül ayında yapılacak ICAO genel kurulunda karbon emisyonu uygulaması ile ilgili bir sonuca varılamaması durumunda, geçtiğimiz yıl içerisinde askıya aldığı sistemi yeniden devreye sokmayı planlıyor.

ABD, Çin, Hindistan ve Rusya, AB’nin karbon emisyonu sistemi uygulamasının en önde gelen muhalifleri ve böylesine kuvvetli bir cepheye karşı AB’nin ne kadar başarılı olacağı merak konusu.


Posted

in

Comments

One response to “Karbon Emisyonu Konusunda ABD’den Yeni Teklif”