American_New_us_airways

American – US Airways Birleşmesi Resmen Açıklandı

American_New_us_airwaysAmerican Airlines ile US Airways arasında uzun zamandır devam eden görüşmeler sonuçlandı ve dünyanın en büyük havayolu şirketini ortaya çıkaracak birleşme resmen açıklandı.

ABD’de Delta Air Lines ile Northwest’in iş birliği ile başlayan ve United Airlines ile Continental’in ortaklığı ile devam eden büyük havayolu birleşmeleri böylece tamamlanmış oldu.

Yılda 650 milyon yolcunun seyahat ettiği ABD iç hat pazarında yakın bir gelecekte artık bu çapta bir havayolu birleşmesi olacağı tahmin edilmiyor.

2005 yılında America West’in, US Airways tarafından satın alınmasıyla başlayan konsolidasyon süreci, 2008 yılında Delta Air Lines ile Northwest’in birleşmesiyle devam etmişti.

2010 yılında resmen duyurulan United Airlines+Continental evliliğinin ardından 2013 yılında bu kez American & US Airways, uzun zamandır beklenen gelişmeyi hayata geçirmiş oluyorlar.

Bu önemli sürecin, yılın üçüncü çeyreği sonuna kadar bitirilmesi hedefleniyor.

American Airlines_route map_2013American Airlines & US Airways

Yine American Airlines adının kullanılacağı yeni yapının merkezi, American Airlines’ın Dallas’taki genel yönetim binası olacak.

Yeni şirketteki CEO koltuğu ise, US Airways’in şu anki CEO’su Doug Parker tarafından devralınacak.

Bu birleşmenin mâlî büyüklüğünün 11 milyar USD mertebesinde olacağı hesaplanıyor.

Yeni şirket, Ücretli Yolcu Kilometre (Revenue Passenger Kilometer) bakımından, United Continental’den %2 kadar daha büyük olacak.

Ayrıca ABD iç hat pazarında %20 civarında bir oranla ilk sırada yer alacak.

İlk aşamada yılda 187 milyon yolcuya hizmet götürecek şirketin cirosunun ise 40 milyar USD gibi muazzam bir rakama ulaşması bekleniyor.

56 ülkede, 336 farklı noktaya, günde 6.700 uçuş yapılacak.

Yeni American’ın filosunda 900 civarında uçak bulunacak.

Ayrıca 517’si dar gövde, 90 adedi geniş gövde olmak üzere toplam 607 yeni uçak siparişi bulunuyor.

İş birliği sonucunda ortaya çıkacak sinerji ile, 2015 yılına gelindiğinde 1 milyar USD civarında bir tasarruf sağlanacağı iddia ediliyor.

Uçuş ağı (network) optimizasyonu, filo optimizasyonu ve iş amaçlı seyahat pazarından daha fazla pay almak, bu muhtemel sinerjinin esas kaynakları olarak gösteriliyor.

Yeni American yoluna, oneworld havayolu ittifakında devam edecek.

Bu muazzam şirket birleşmesinin neler getirdiğine, bu konuyla ilgili özel olarak hazırlanan web sitesinden ulaşabilirsiniz.

Comments

One response to “American – US Airways Birleşmesi Resmen Açıklandı”