E-ticaret

eTicaret, Hava Kargoyu Uçurdu

E-ticaretIATA tarafından açıklanan Kasım ayı sonuçları, hava kargo hacminin yıl sonu eticaret alışverişleri sayesinde arttığını ortaya koyuyor.

Kasım ayında hem yolcu sayısında, hem de taşınan kargo miktarında olumlu yönde gelişmeler kaydedildi.

2011 yılının aynı ayına nispeten yolcu sayısı %4,6 artarken (ÜYK bazında), taşınan kargo miktarı da %1,6 oranında (FTK bazında) yükselmeyi başardı.

2012 yılında neredeyse sürekli bir biçimde gerileyen ve bir türlü istenen gelişmeyi gösteremeyen hava kargo ticareti için bu iyi bir sonuç.

Ama kargo işinde beklenen geri dönüşün başlayıp başlamadığını söylemek için henüz erken.

Önümüzdeki aylarda yaşanması muhtemel gelişmeler, hem Avrupa ekonomisinin gidişatını, hem de buna bağlı olarak dünya ticareti ve kargo taşımacılığının seyrini belirleyecek.

IATA’nın tahminlerine göre 2013 yılında yolcu trafiğinde %4,5 ve kargo trafiğinde ise %1,4 oranında büyüme bekleniyor.

eTicaret, Hava Kargoyu Uçurdu

Yeniden Kasım 2012 sonuçlarına dönersek, hava kargo trafiğinde yukarı yönlü meydana gelen hareketlenmenin ardındaki en önemli faktörün, yıl sonu eTicaret harcamaları olduğu düşünülüyor.

Özellikle ABD’de tüketici güveninin yükselmesine paralel olarak artan online alışveriş siparişleri, büyük oranda hava kargo ile taşınıyor.

Güneydoğu Asya ile ABD arasındaki kargo trafiğinde yaşanacak herhangi bir değişim, dünya genelindeki toplam kargo hacmini derinden etkiliyor.

Zaten Kasım ayında kargo hacminde yaşanan artışta, ABD’li havayolu şirketleri tarafından sağlanan %1,7’lik yükselişin önemli bir payı bulunuyor.

Bunun yanı sıra, Orta Doğulu taşıyıcıların elde ettiği %16’lık kargo artışı ayrıca dikkat çekiyor.

Neticede, özellikle ABD’de her yıl Kasım ve Aralık aylarında yaşanmakta olan tatil ve alışveriş atmosferi, bir kaç yılın ardından tüketici güvenindeki artışla birleşince, öncelikle eTicaret hacmini ve buna bağlı olarak da hava kargo trafiğini müspet yönde etkilemiş oldu.

Hava Kargo 2012 Kasim


Posted

in

,