Delta_virgin_atlantic

Delta, Virgin’e Ortak Oldu; Etihad’ın Gözü Kingfisher’de

Delta_virgin_atlanticSingapore Airlines, kendi bölgesine odaklanmayı esas alarak yapmış olduğu strateji değişikliğine paralel olarak, Virgin Atlantic’teki %49’luk payını satışa çıkarmıştı.

Muhtemel tâlipler arasında farklı bazı şirketlerin adı geçse de, en ciddi müşterinin Delta Air Lines olduğu biliniyordu.

Ve beklenen haber dün resmen açıklandı.

Delta, 360 milyon USD karşılığında, Virgin Atlantic’in %49’una sahip oldu.

Air France ile birlikte Skyteam ittifakında başı çeken iki şirketten bir tanesi olan Delta’nın, Virgin Atlantic’e özellikle, ABD-Avrupa pazarında son derece önemli olan transatlantik hatları için bir aktarma noktası konumundaki Heathrow’daki slot hakları sebebiyle  ilgi gösterdiği bilinen bir gerçek.

Virgin Atlantic slot sayısı bakımından Heathrow’da, British Airways’in ardından ikinci sırada yer alıyor.

İlgili devletlerin rekabet kurullarının onaylaması durumunda, Delta ile Virgin Atlantic arasında bir joint venture kurulacak.

Bu yeni işbirliği, ABD ile İngiltere arasında günde karşılıklı 31 uçuşa kadar çıkan yoğun bir tarife yapısı meydana getirecek.

Bu noktada akıllara hemen, Virgin Atlantic’in kurucusu ve büyük ortağı Sir Richard Branson’a atfedilen bir söz geliyor.

Bir söyleşi esnasında gazetecinin, “Havayolu sektöründe nasıl milyoner olunur?” şeklindeki sorusuna Branson, “Sektöre ilk adım atarken milyarder olmak lazım.” cevabını verir.

Bu durumu şu an en yakından hissedenler herhalde Singapore Airlines yöneticileri olmalı.

Zira 2000 yılı Mart ayında Virgin Atlantic’ten 1 milyar USD (günümüzdeki değeri %1,3 milyar USD) karşılığında satın aldıkları %49’luk hisseyi sadece 360 milyon USD’ye satabildiler.

kingfisher_vijay_mallyaEtihad ve Kingfisher Arasında Görüsmeler Sürüyor

Toplam borçları 20 milyar USD, yıllık kümülatif zararları da 2,5 – 3 milyar USD civarında olan Hindistanlı havayolu şirketlerinin içine düştükleri bu zor duruma bir çare olarak geçtiğimiz Eylül ayında, sektördeki yabancı yatırım oranlarıyla ilgili yeni bir düzenleme kabul edilmişti.

Böylece yabancı havayolu şirketleri, Hindu şirketlerden %49′a kadar hisse sahibi olabilmesinin önü açılmıştı.

Hatırlanacağı üzere ilk aşamada Etihad Airways’in adı, Jet Airways ile anılmıştı.

Öyle ki, taraflar arasındaki anlaşmanın bu yılın sonuna kadar açıklanacağı iddia ediliyordu.

Ancak dün Mumbai Mirror gazetesinde çıkan bir haber, Etihad’ın, müflis havayolu şirketi Kingfisher’in %48’ini satın almak üzere olduğunu belirtiliyor.

Resmî açıklamanın, Kingfisher’in sahibi Vijay Mallya’nın doğum günü olan 18 Aralık’ta açıklanması bekleniyor.

Habere göre; Ekim ayından beri uçuş yapmayan ve 2,5 milyar USD borcu bulunan Kingfisher’in %48’i için biçilen fiyat ise 550 milyon USD.

Doğrusunu söylemek gerekirse, havayolu sektörünün en parlak markalarından bir tanesi konumundaki Virgin Atlantic’in yarısı 360 milyon USD’ye satılırken, Kingfisher’in yaklaşık aynı orandaki payına 550 milyon USD teklif edildiği iddiasına biraz tereddütle yaklaşıyoruz.

Konu önümüzdeki hafta içerisinde netlik kazanacaktır.

Havayolu sektöründeki konsolidasyon rüzgârı çok sert esiyor.

Bakalım önümüzdeki günlerde sıra kimlere gelecek?