Emirates_a380_suite

Emirates, Hindistan’daki Varlığını Güçlendiriyor

Emirates_a380_suiteDünyanın ikinci kalabalık ülkesi Hindistan’ın havayolu pazarını incelemeye devam ediyoruz.

Dünkü yazımızda, iç hatlarda liderliği ele geçiren IndiGo’dan bahsetmiştik.

Bu kez sırada, Hindistan havayolu şirketlerinin nispeten zayıf kaldığı uluslararası uçuşlar var.

Hindistan seferlerine 1985 yılında başlayan Emirates, bu pazarda dikkatleri en fazla çeken yabancı oyuncu konumunda bulunuyor.

Halihazırda bu ülkedeki 10 farklı noktaya haftada toplam 185 uçuş düzenleyen Emirates, açık ara liderliğini sürdürüyor.

Bununla da yetinmeyen şirket, Hindistan pazarına sunduğu koltuk sayısında önümüzdeki dönemde %50 civarında bir artışta bulunmayı hedefliyor.

Yapılan bir araştırmaya göre Emirates, 2011 yılında Hindistan ekonomisine yaklaşık 600 milyon USD mertebesinde bir katkı yaptı.

1.045 Hindistan vatandaşını istihdam eden şirket, yaklaşık 530.000 yabancı turistin Hindistan’a ulaşmasında hizmet verdi.

Hindistan’daki büyümesinin önündeki en büyük engeli ikili havacılık ulaştırma anlaşmalarının teşkil ettiği Emirates’in bunu kısa sürede nasıl aşacağı merak konusu.

Geçtiğimiz günlerde Hindistan hükûmetinin, havayolu şirketlerindeki yabancı yatırım oranını %49’a çıkarmasının ardından, Emirates gibi şirketlerin ilave uçuş izni alma konusunda biraz daha rahat olacağı iddia ediliyor.

Bunun yanı sıra, Emirates’in önümüzdeki yıllarda özellikle uçuş frekansı konusunda kısıtlamalarla karşılaştığı noktalarda en önemli kozu, her geçen ay büyüyen Airbus A380 filosu.

Şirketin filosunda mevcut durumda 25 adet A380 yer alırken, önümüzdeki yıllarda teslim edilmek üzere 65 adetlik bir de sipariş listesi bulunuyor.

Emirates’in, 489 ve 517 koltuklu olmak üzere iki farklı konfigurasyonla operasyon yapan A380 filosu, ilgi çekici bir biçimde, şirketin diğer uçak tiplerine göre daha yüksek bir doluluk oranına sahip durumda.

2013 yılında Emirates’in filosuna ayda ortalama iki olmak üzere toplam 24 yeni A380’in dahil olması bekleniyor.

Şu an için Hindistan’da herhangi bir noktaya A380 seferi yapmayan Emirates’in, önümüzdeki yıldan itibaren bu yönde girişimlerde bulunması beklenebilir.

Ancak yakın bir zaman önce Lufthansa’nın Delhi’ye A380 ile uçma talebinin reddedildiği iddia edilmişti.

Bakalım Emirates, 1.000’den fazla yerel personel çalıştırdığı bir ülkeden A380 izni almak için ne kadar zorlanacak? Benzer bir durumla karşılaşacak mı?

Zira %50 oranındaki bir büyüme hedefini yakalamak hiç kolay değil.


Posted

in