IndiGo_Bengaluru_airbus_a320_havayolu101

IndiGo, Yoluna Emin Adımlarla Devam Ediyor

IndiGo_Bengaluru_airbus_a320_havayolu101Geçtiğimiz ay Hindistan havayolu pazarının en fazla konuşulan konularından bir tanesi, düşük maliyetli taşıyıcı IndiGo‘nun iç hatlarda taşınan yolcu sayısı bakımından Temmuz ayında ele geçirdiği liderliği pekiştirmesiydi.

2011 yılının Ocak ayında Airbus’tan verdiği, 150’si yeni nesil A320NEO olmak üzere toplam 180 adetlik uçak siparişi ile o tarih itibarıyla dünya rekoru kırarak adını tüm dünyaya duyuran IndiGo, yoluna emin adımlarla devam ediyor.

Pazar payı açısından uzun yıllardır Hindistan iç hatlarında liderliği elinde tutan Jet Airways ve ona bağlı düşük maliyetli taşıyıcı markası olan JetKonnect‘in (daha önce JetLite) Temmuz ayında %26.6 olan iç hat pazar payı, Ağustos ayında %25.2’ye geriledi.

Temmuz ayında %27’lik oranla kıl payı pazar lideri olan IndiGo ise Ağustos ayında %27.6 mertebesine ulaşmayı başardı.

Pazar paylarındaki bu gidiş devam ederse, sektör uzmanları tarafından geçtiğimiz aylarda yapılan ve IndiGo’nun Jet Airways’i önce yakalayıp kısa süre sonra da aradaki farkı açacağı yönündeki öngörü doğru çıkmış olacak.

Geçtiğimiz yıl 11.8 milyon yolcu taşıyan IndiGo’nun 2012 yılını, 14 – 15 milyon aralığında kapatacağını tahmin ediyoruz.

Bir milyarı aşan nüfusuyla Çin’in ardından dünyanın ikinci en kalabalık ülkesi olan Hindistan’da havayolu sektörü için büyük bir gelişme potansiyeli bulunuyor.

Fakat gerek havayolu sektörüyle ilgili bir takım düzenlemeler ve gerekse Hindistan’ın kendine özgü şartları sebebiyle, ülkedeki havayolu şirketleri bir türlü arzu edilen düzeye ulaşamıyor.

Beş yıldızlı havayolu şirketi Kingfisher’in neredeyse fiilî iflas noktasına gelmesi ve Air India’nın uzun yıllardır içerisinde bulunduğu mâlî zorluklar, bu durumun en önemli göstergelerinden bazıları.

Hatırlanacağı üzere bu duruma bir çare olması amacıyla Hindistan hükûmeti geçtiğimiz ay içerisinde, havayolu şirketlerindeki yabancı yatırımcı mülkiyet tavanını %49’a yükseltmişti.

Emirates, Etihad ve Qatar Airways gibi Körfez bölgesi taşıyıcılarının yoğun ilgisine mazhar olan Hindistan havayolu pazarının, Çin ve Brezilya ile birlikte önümüzdeki yılların parlayan yıldızlarından olacağını tahmin ediyoruz.

Hindistan iç Hat Pazarı – Agustos 2012:

1- IndiGo: %27.6

2- Jet Airways: %18.7

3- Spicejet: %18.5

4- Air India: %18.2

5- GoAir: %7.4

6- JetKonnect: %6.5

7- Kingfisher: %3.2

Fotograf: Anirudh Emani

Comments

One response to “IndiGo, Yoluna Emin Adımlarla Devam Ediyor”