THY_internet_giris_ekran

Havayolu 101, THY Uçağından Bildiriyor

THY_internet_giris_ekranHavayolu 101, Türk Hava Yolları (THY) uçağındaki internet bağlantısını yerinde test ediyor.

Size bu satırları, THY’nin İstanbul – New York uçağının neredeyse tamamen dolu olan Economy Class bölümünden yazıyoruz.

Trakya üzerindeyiz ve birazdan Türkiye – Bulgaristan sınırına varmış olacağız.

2006 yılından günümüze, altı sene gibi kısa bir süre içerisinde açmış olduğu yaklaşık 100 yeni hatla, uçuş ağını 200 noktanın üzerine taşıyan THY, küresel bir havayolu şirketi olmanın gereğini uçuş esnasında yolcularına sunmuş olduğu imkânlar noktasında da başarıyla göstermekte.

Hatırlanacağı üzere THY, 23 Eylül 2011 tarihinde Boeing’den teslim aldığı B777-300ER uçağı ile aktif hale getirdiği canlı televizyon ile dünyada kıtalararası uçuşlarda bu hizmeti sağlayan ilk havayolu şirketi olmuştu.

Bunun yanı sıra, kıtalar arası uçuşlar ele alındığında az sayıda havayolu şirketinin sağladığı kablosuz internet bağlantısı, THY filosunda bulunan Boeing 777-300ER tipi uçaklarda bu yılın başından bu yana yolcuların kullanımına sunulmuş durumda.

Hem de deneme süresi boyunca ücretsiz bir biçimde.

Şu an için filodaki 777’lerin yedisinde kablosuz internet altyapısı bulunuyor.

Diğer 777 ve Airbus A330-300’lerdeki çalışmalar da hızla devam ediyor.

THY bu uçaklarında, uçuş esnası eğlence ve bağlanırlık sistemi olarak Panasonic Avionics‘in Global Communications Suite (GCS) adlı ürününü tercih etmiş.

ABD iç hatlarındaki genel kullanımın aksine, kıtalar arası uçuşlardaki internet bağlantısı, uydu aracılığıyla yapılıyor.

Şu an itibarıyla içerisinde seyahat ettiğimiz uçağın internet bağlantısı, Ku-band standardına sahip uydu sistemleri tarafından sağlanıyor.

İnternet bağlantısı, 3.000 metre’nin üzerine çıkılmasından itibaren erişilebilir hale geliyor.

Geçtiğimiz günlerde Shashank Nigam’ın da belirttiği gibi, uçaktaki internet bağlantı hızının, ev ve/veya ofis ortamındaki bir bağlantının hızına yakın olmasını beklemek, en azından günümüzde, çok da gerçekçi değil.

Bununla birlikte THY uçağından, çok yoğun veri transferi gerektirmeyen bir çok internet sitesine ulaşımın bir hayli hızlı bir biçimde gerçekleştiğini ekleyelim.

Twitter, Facebook, ekşi sözlük, Skype gibi ortamlar, gayet rahat bir biçimde kullanılabiliyor.

Havayolu sektörü, 1990’lı yılların ikinci yarısından itibaren hızla emtialaştı.

Emtialaşma eğilimi gösteren piyasalarda şirketlerin, müşterilerine inovatif ürün ve hizmetler sunarak farklılaşma yoluna gitmesi şart.

Aksi takdirde uzun soluklu olmaları çok mümkün değil.

Bu yüzden, kıtalararası uçuşlarda internet bağlantısı sunuyor olmak, havayolu şirketlerinin yolcu nezdindeki algısını değiştirmesi açısından önemli.

Dolayısıyla, THY gibi kıtalar arası uçuşlarda yolcularına dünyaya bağlanma imkânı sunmakta olan havayolu şirketleri, rakiplerine göre bir adım önde bulunuyor.

Comments

2 responses to “Havayolu 101, THY Uçağından Bildiriyor”