qantas

Qantas, Uçuş Ağını Yeniden Yapılandırıyor

qantasQantas, Emirates ile geçtiğimiz haftalarda resmîleştirdiği anlaşmanın bir sonucu olarak, önümüzde senenin yaz tarifesinden (31 Mart 2013) itibaren Avustralya’dan Avrupa noktalarına seyahat eden yolcularını Dubai üzerinden taşımaya başlayacak.

Şirketin Avrupa’daki iki aktarma noktası, Londra Heathrow ve Frankfurt, bu özelliklerini kaybederken, Singapur’un önemi de azalacak.

Avustralya ile Dubai arasında, Qantas ve Emirates tarafından haftada toplam 98 uçuş yapılması planlanıyor.

Bu gelişmenin neticesinde, British Airways ile Qantas arasında 1995 yılından bu yana yürürlükte olan joint business anlaşması sona erdi.

Söz konusu ikili arasındaki işbirliği, oneworld ittifakı çerçevesinde ve codeshare uçuşları şeklinde devam edecek.

Emirates’in ayrıca, American Airlines ile bir codeshare anlaşmasına varmak amacıyla son bir senedir girişimlerine devam etmekte olduğunu da belirtelim.

Qantas_2002-2012_anna.aeroQantas, Network´ünü Yeniden Düzenliyor

17 yıl aranın ardından ilk kez zarar eden ve 35 adetlik Boeing 787-9 siparişi iptal eden Qantas, uzun menzilli hatlarda Emirates ile işbirliğine giderken, kârlı bir biçimde sürdürmeyi başardığı iç hatlara ve yakın mesafeli dış hat noktalarına odaklanıyor.

Yılda yaklaşık 28 milyon yolcu taşıyan şirket, bunun %80’ini iç hat uçuşlarında gerçekleştiriyor.

Geçmiş yıllarla mukayese edildiğinde, Qantas’ın taşıdığı toplam yolcu sayısı içerisinde, iç hat ağırlığının arttığı görülüyor.

Hatta, dış hat yolcu sayısında beş yıl öncesine nispeten %30’u aşan bir gerileme söz konusu.

Qantas; Avrupa, Yeni Zelanda ve Hindistan’daki bazı hatlarını kapatıp, arz ettiği kapasiteyi kısarken, diğer tarafta Asya-Pasifik pazarında yeni fırsatların peşinde koşuyor.

Qantas’la ilgili olarak en dikkat çekici husus ise, iç hatlarda yaşamakta olduğu keskin rekabete karşın, bu operasyonu kârlı bir biçimde yürüterek büyümeyi başarabilmesi.

Kendi şirketi JetStar’ın yanı sıra, Virgin Australia ve Tiger Airways’in bulunduğu iç hat pazarında Qantas, son bir yıl içerisinde üç yeni hat açarken, pazara sunduğu kapasiteyi de %7 mertebesinde artırdı.

Kadim bayrak taşıyıcıların iş modelleri açısından değerlendirildiğinde, Qantas’ın son dönemde gerçekleştirdiği stratejik hamleler ve uçuş ağı değişiklikleri, ticarî havayolu sektörü için şahsına münhasır denilebilecek bir örnek olma yönünde hızla ilerliyor.

Comments

One response to “Qantas, Uçuş Ağını Yeniden Yapılandırıyor”