Delta_wifi_onboard_internet_havayolu

ABD’deki Uçaklarda İnternet Kullanımı Ne Oranda?

Internet_ABD_ic_hat_2012Apple’ın uzun zamandır beklenen iPhone 5’i piyasaya sürmesinin ardından gün yüzüne çıkan Passbook uygulaması, havayolu şirketlerinin teknolojik gelişmeleri ne denli yakından takip ettiğinin güzel bir göstergesi oldu.

Zaten dünya genelinde bir çok havayolu şirketi tarafından, deniz seviyesinin binlerce metre üzerinde yıllardan beridir sağlanmakta olan internet bağlantısı, havayolu & teknoloji ilişkisinin yolcu hizmetleri tarafındaki en önemli örneklerinden bir tanesi.

Ve bu işin başını çeken bölge hiç kuşkuşuz ki, ABD iç hat pazarı.

ABD’li şirketler iç hatlarda günde yaklaşık 25.000 sefer düzenliyor.

Havayolu şirketlerine internet bağlantısı sağlama konusunda lider firma durumundaki Gogo tarafından yapılan açıklamaya göre, 30 Haziran 2012 itibarıyla 1.565 yolcu uçağında bu hizmet sunulmakta.

ABD iç hatlarının geneline bakıldığında ise, günlük seferlerin neredeyse üçte biri (%31), internet bağlantısına sahip uçaklarla icra ediliyor.

Bununla birlikte, yine Gogo’nun verdiği bilgiye göre, toplam yolcuların sadece %5,4 gibi düşük bir orandaki bölümü, uçakta internet bağlantısı kullanıyor. (Ocak-Haziran 2012)

Geçen yılın aynı döneminde bu oran %4,3 mertebesinde gerçekleşmişti.

Routehappy tarafından gerçekleştirilen bir araştırmada, ABD’li havayolu şirketlerinin iç hatlarda yaptıkları uçuşlar, internet bağlantısı açısından ele alınmış.

Buna göre, uçakta internet işine en büyük yatırımı yapan Delta Air Lines, açık ara önde gidiyor.

Bölgesel besleyici havayolu şirketleri de dahil olmak üzere Delta’nın internet bağlantısı hizmeti sunan uçaklarıyla yapılan seferleri, ABD iç hat uçuşlarının %16’sına tekabül ediyor.

Delta’yı en yakından takip eden ise Southwest.

Southwest’in internet bağlantılı seferleri, toplam içerisinde %5’e denk geliyor.

American Airlines, United Airlines, US Airways gibi gibi büyük oyuncular, Delta ve Southwest’i nispeten daha geriden takip ediyor.

Virgin America gibi, tüm uçaklarında internet bağlantısı sunan şirketler ise, ABD iç hat pazarındaki ağırlıkları düşük olduğundan, bu oransal sıralamada bir hayli geride kalmış durumdalar.

Havayolu şirketleri önümüzdeki yıllarda da, gerek kullanmakta oldukları araç ve teçhizatla ve gerekse yolcularına sundukları hizmetlerle, ileri teknolojinin en önemli iş ortaklarından biri olmaya devam edecek.