Apple_passbook_overview

Apple Passbook ve Havayolu Sektörü

Apple_passbook_overviewİnternette seyahatle ilgili yapılan aramaların muazzam şekilde artması, sosyal medya mecralarının etkinliği ve e-ticaret uygulamalarının başladığı ilk günden bu yana yolculardan toplanan verilerin adeta bir okyanus haline gelişi, havayolu şirketlerinin web tabanlı her türlü çalışmayı çok yakından takip etmesini mecbur kılıyor.

Kullanıcı – teknoloji ilişkisinde son yılların yıldızı hiç kuşkusuz ki Apple.

Beğenelim ya da beğenmeyelim, dünya hızla bir “Elmalaşmış (Apple-ized) topluluk” haline doğru evriliyor.

Havayolu şirketlerinin geliştirdiği web tabanlı uygulamaların Apple veya Android uyumlu olması adeta bir endüstri standardı haline geldi.

United Airlines Mobile Boarding Pass

Teknolojiyi yakından takip eden havayolu şirketlerinden bir tanesi konumundaki United Airlines, mevcut mobil biniş kartı uygulamasına iki yeni özellik ekledi.

Bundan böyle United Airlines uçuşlarında aynı rezervasyonda seyahat eden yolcuların mobil biniş kartları, tek bir cihazdan görüntülenebilecek.

Yolcuların mobil biniş kartları bir kez cihaza kaydedildikten sonra, görüntülemek için internet bağlantısına da ihtiyaç kalmıyor.

United’ın getirdiği diğer özellik ise, sosyal medya ortamlarından ayrı kalamayanları sevindirecek türden.

Mobil uygulama üzerinden check-in işlemini tamamlayan yolcular, seyahatleriyle ilgili ayrıntıları tek bir tuşa basarak Facebook ve/veya Twitter kanalıyla tüm takipçilerine duyurabilecek.

Örnek vermek gerekirse, bu paylaşımı yapan yolcuların durum bilgisi, “I just checked in for my flight from ORD to JFK using the United Airlines mobile app – 09/21/2012 12:57 PM” şeklinde güncellenecek.

Lufthansa_mobile_boarding_ios6Apple Passbook ve Havayolu Sektörü

Şu sıralarda teknoloji dünyasının gündeminde ön sıralarda, Apple’ın yeni mobil işletim sistemi iOS 6 bulunuyor.

Yeni işletim sisteminin getirdikleri arasında havayolu sektörünü en yakından ilgilendiren özellik ise Passbook uygulaması.

Passbook ile Apple, uçak biniş kartını, sinema biletini, alışveriş kuponunu, sadakat kartını ve benzeri daha bir çok imkânı tek bir uygulama çatısı altında toplamayı hedefliyor.

Bir hayli iddialı olmasına karşın, Passbook’un mevcut halinin bu iddiayı karşılamaktan hayli uzak olduğu eleştirisi de yapılmıyor değil.

Passbook üzerinden yapılan bir sinema bileti satın alma denemesi, uygulamanın bazı eksikliklerini göstermesi açısından değerlendirilebilir.

Bununla birlikte, Lufthansa, United Airlines, Delta Air Lines ve American Airlines, Apple’ın Passbook adlı ürünüyle yakından ilgilenen havayolu şirketleri oldu.

Geliştirme sürecinde Apple ile yakın işbirliği içerisinde olan bu şirketler, neredeyse eş zamanlı bir biçimde duyurdukları mobil biniş kartı uygulamaları ile dikkat çektiler.

Passbook’ta bulunan biniş kartının ilk aşamada yolcuların işine en fazla yarayacak özelliği, zaman ve mekân bazında çalışıyor olması.

Öncesinde check-in işlemini yapmış olarak havalimanına gelen bir yolcu, biniş kartını cep telefonunda aramak zorunda kalmayacak.

Biniş kartı, havalimanına giriş yapıldığını anlayacak olan akıllı iPhone’un ana ekranında kendiliğinden belirecek.

Tabii Passbook ile birlikte, havayolu şirketlerinin mevcut biniş kartı uygulamalarının zaman içerisinde tarihe karışacağını da eklemek gerekiyor.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, dünya giderek elmalaşıyor ve havayolu şirketleri bu gidişe uyum sağlamada başı çekenlerin arasında bulunurken, Apple belki de, iTravel konseptini gerçekleştirme yolunda ilk adımını atmış oluyor.

Comments

One response to “Apple Passbook ve Havayolu Sektörü”