Airbus_A320neo

Pegasus’tan Dev Sipariş mi Geliyor?

Türkiye’nin uçak sayısı olarak en büyük özel havayolu şirketi Pegasus, geleceğin filosunu oluşturmak üzere çalışmalarını tamamladı. Pegasus hangi uçağı seçti?

Pegasus Havayolları, 100 uçaklık siparişte imza aşamasına geldi. Havayolu şirketi, uzun yıllardır kullandığı Boeing 737 uçaklarından vazgeçiyor. Pegasus, Airbus’a toplam 100 adetlik A320neo siparişi vermeye karar verdi. İmzanın önümüzdeki günlerde atılması planlanıyor.

Hızlı büyümesini sürdüren Pegasus, filosuna yakıt tasarrufu sağlayan yeni uçaklar almak üzere yaklaşık bir buçuk yıldır çalışma yapıyor. İmalatçılarla masaya oturan havayolu, önce Boeing’den 737 uçaklarının yeni nesli MAX ile ilgili bilgi aldı. Arkasından Airbus’la görüşen Pegasus, A320neo serisinin maliyetlerinin daha düşük olması ve 100 uçaklık pazarlıkta fiyat indirimi vermeleri nedeniyle kararını Airbus’tan yana kullandı.

10 Milyar Dolar

Pegasus, 737 filosunu yeni teslim alacağı A320neo uçakları ile değiştirecek.

Uzun yıllardır 737 kullanan havayolunun sipariş vermeyi planladığı uçakların liste fiyatı 96,7 milyon dolar. Yüksek miktarlı siparişlerde bu fiyat daha da aşağı çekilebiliyor.

70’i kesin siparişin yanı sıra 30 adetlik opsiyon yani kesin siparişe çevrilebilir uçak alımıyla Pegasus Türk havacılık tarihinin en büyük uçak anlaşmalarından birine imza atacak. Toplam 100 uçağın liste fiyatı üzerinden değeri 9 milyar 670 milyon dolar.

A320´nin Yeni Modeli

Avrupalı imalatçı Airbus, en çok satan A320 ailesinin yenilenmesi amacıyla 2010’da çalışmalara başladı. ‘Neo’ (New Engine Option – Yeni Motor Seçeneği) adı verilen model, Aralık 2010’da resmi olarak sektöre duyuruldu. Proje, kısa sürede aldığı yüksek siparişlerle dikkat çekti.

Havayollarına hem Pratt & Whitney’in PurePower PW1100G hem de CFMI’ın LEAP-X motor seçenekleri sunan şirket, tasarımda son aşamaya geldi. Önümüzdeki günlerde dizaynı donduracak Airbus, tamamen imalata konsantre olacak.

İlk A320neo’nun yapımına, 2014’ün ikinci yarısında başlanacak. Arkasından bunu yıl sonundaki ilk uçuş izleyecek. Sertifikasyonun ardından teslimatların 2016’da başlaması planlanıyor. A320neo’nun ilk müşterisi ise Hintli Indigo Havayolları.

Hedef Yakıt Tasarrufu

Yeni motorlar ve Airbus’ın ‘sharklet’ olarak adlandırılan özel kanat uçları sayesinde uçaklar yüzde 15 yakıt tasarrufu sağlayacak. Yakıt tüketiminin azaltılması ile yıllık olarak uçak başına karbon dioksit salınımını 3 bin 600 ton azaltılacak.

A320neo, A320 ailesi uçakları ile yüzde 95 aynı gövde yapısına sahip olacak ve böylece havayollarının filolarında ciddi yatırımlara gerek kalmadan hızla yer alabilecek. 950 kilometre daha uzun bir menzile sahip olacak olan A320neo aynı zamanda 2 ton daha fazla yük taşıyabilecek.

Halen Airbus’ın sipariş defterinde ön anlaşmalar hariç 27 müşteriden 1429 adetlik satış bulunuyor. Başta sharklet olmak üzere uçuş testlerini sürdüren Avrupalı imalatçı, teslimat için 2015’i hedefliyor.

Yeni Nesil Motorlar

İmalatçıları yeni modeller tasarlamaya iten en büyük güç yüksek teknolojiye sahip motorlar. Amerikan Pratt & Whitney (P&W) ile Fransız Safran ile Amerikan General Electric ortaklığında CFMI şirketleri farklı teknolojiler üzerinde çalışıyor . P&W, yeni dişli kutusuyla jet motoruna farklı bir bakış getiriyor. CFM ise kompozit pal kullanacak.

Her iki motor da yüzde 16 yakıt tasarrufunu garanti ediyor. Motorda kullanılan başta kompozit ve özel alaşımlı metallerle hizmet ömrünün uzatılması hedefleniyor. Böylelikle motorlar büyük bakımlarına daha uzun uçuş saatleri sonrasında girecek. Maliyetler aşağı çekilecek. Her iki motorun ortak özelliği, çevre kirliliğinin en az yüzde 50 oranında azaltılacak olması.

Pegasus Hangi Motoru Seçecek?

Halen Pegasus motor konusundaki tercihini henüz açıklamadı.

Hem Pratt & Whitney hem de CFMI ile detaylı görüşmeler ve pazarlıklar yapılıyor.


Posted

in

Comments

One response to “Pegasus’tan Dev Sipariş mi Geliyor?”