AirbusA320

Havayolu Şirketleri Koltukları Daraltıyor

AirbusA320Havayolu şirketlerinin kâr marjı o kadar dar ki, eğer elde edilebiliyorsa, kârın büyük bir kısmı overbooking uygulaması sayesinde tamamen dolu bir biçimde kalkış yapabilen uçaklardan geliyor.

Dolayısıyla, uçaklardaki koltuk sayısının mümkün olan en fazla seviyeye çıkarılması, şirket yöneticilerinin en önde gelen tercihi.

Bu durum çoğu zaman yolcu konforunun aleyhinde olsa da.

Bir uçak koltuğunun önü ile, onun arkasındaki koltuğun önü arasındaki mesafeye seat pitch ya da koltuk aralığı deniyor.

Economy Class bazında bakıldığında, bu aralık genelde 30 ilâ 35 inç arasında değişiyor.

Özellikle boyu 1.80 metrenin üzerinde olan kişiler için bu rakamlar çoğu zaman yetersiz kalıyor.

Düşük maliyetli taşıyıcı iş modelini benimsemesine karşın yolcularına sunduğu konforla bilenen JetBlue, sektördeki trende daha fazla dayanamayarak, koltuk mesafelerinde düzenlemeye gitti.

Rakiplerine nispeten koltuk aralıklarının daha fazla olduğuna her fırsatta vurgulayan şirket, filosunda bulunan 52 adet Embraer E190 tipi uçaktaki 11 sırayı, 33 inç mesafeden 32 inç’e düşürüyor.

Bu sayede elde edilecek ilave alan, kabinin ön tarafında bulunan premium koltuklara aktarılacak.

38 inç’lik mesafeye sahip olacak o koltuklar sayesinde JetBlue, yılda 150 milyon USD’ye kadar ilave gelir elde etmeyi hedefliyor.

SeatGuru‘da Airbus A320 tipi uçağın Economy Class koltuk aralıklarını baz alarak Avrupa merkezli havayolu şirketleri arasında yaptığımız kısa bir mukayesede şu sonuçlara ulaştık:

– Air France: 32 inç

– Alitalia: 31 inç

– Austrian: 30 inç

– British Airways: 31 inç

– easyJet: 29 inç

– Lufthansa: 30 inç

– Ryanair: 30 inç (Boeing 737-800)

– Swiss: 31 inç

– Türk Hava Yolları: 30-31 inç

Her ne kadar yukarıda, Economy Class’taki koltuk mesafeleri 30-35 inç arasında değişiyor demiş olsak da, görünen o ki, çoğu şirket 30-31 inç’lik aralıkları tercih ediyor.