Lufthansa_rapor_kapak

Lufthansa’nın Daha Fazla Nakit Üretmesi Gerekiyor

Lufthansa_rapor_kapakLufthansa Group CEO’su Christoph Franz, geçtiğimiz günlerde şirket personeline gönderdiği bir mesajda, “Yüksek yolcu sayısı ve doluluk oranları, ne yazık ki, günün sonunda cebimizde ne kadar para kaldığı hakkında hiç bir şey söylemiyor.” şeklinde bir ifade kullandı.

Franz’ın mesajında vurguladığı bir başka nokta, Lufthansa’nın gelecekte de bir premium havayolu şirketi niteliğinde kalabilmesi için gerekli yatırımları destekleyecek yeterli kaynağın bulunmadığı ve bu amaçla personelin, şirketin daha fazla nakit üretmesine odaklanması gerektiği oldu.

Bununla birlikte aynı mesajda, yolcuların ürün deneyimini daha üst seviyeye yükseltebilmek amacıyla 3 milyar Euro’luk bir yatırım planı hazırlamakta olduğu da belirtiliyor.

2012 – 2.Çeyrek Mâli Neticeleri

Christoph Franz’ın bu mesajı, Lufthansa Group’un 2012 yılı 2.çeyrek mâli sonuçlarının açıklanmasının hemen ardından geldi.

Nisan, Mayıs, Haziran aylarını kapsayan dönemde grup şirketleri toplam 7.9 milyar Euro gelir elde ederken, işletme kârı 361 milyon Euro mertebesine ulaştı.

Yılın ilk altı ayında ise 20 milyon Euro işletme zararı kaydedildi.

Kârlı operasyonun sürdürülebilir olması amacıyla, bu yıl için öngörülen %1’lik büyüme oranı da %0.5’e indirildi.

Ayrıca halen yürürlükte olan yatırımların dondurulması kararının, altı ay kadar uzatılabileceği belirtiliyor.

Lufthansa_2012_gelir_birimlerLufthansa Group’un toplam gelirinin yaklaşık dörtte üçü, havayolu şirketleri tarafından üretiliyor.

Bunu, %9.2 ile kargo takip ediyor.

Teknik bakım (%8.6), ikram (%6.4) ve bilişim (%0.9), Lufthansa’nın gelir üreten diğer birimleri.

Grubun yolcu şirketlerinin altı aylık performansı ise özet olarak şu şekilde:

Lufthansa

Şirket, %76.5’lik doluluk oranı ile 35.8 milyon yolcu taşıdı. Altı aylık dönemde 8.2 milyar Euro ciroya ulaşılırken, işletme zararı 300 milyon Euro mertebesinde gerçekleşti.

Swiss

Şirket, %80.5’lik doluluk oranı ile 8.1 milyon yolcu taşıdı. Altı aylık dönemde 2 milyar Euro ciro ve 48 milyon Euro işletme kârı elde edildi.

Austrian

Şirket, %74’lük doluluk oranı ile 5.4 milyon yolcu taşıdı. Altı aylık dönemde 1 milyar Euro ciro ve 26 milyon Euro işletme kârı elde edildi.


Posted

in