Air_New_Zealand_premium_economy_spaceseat

Havayolu Sektöründe Premium Economy Uygulamaları

THY_comfort_classSektördeki emtialaşma rüzgârına paralel olarak, havayolu şirketlerinin özellikle son 4-5 senedir üzerine özel olarak eğilmeye başladığı Premium Economy Class tam olarak ne manâya geliyor?

Standart economy class’a nispeten daha geniş, daha fazla diz mesafesi sunan, daha fazla yatan, daha konforlu koltuklar. Daha zengin bir uçuş esnası ikram mönüsü. Nispeten daha az koltuğun bulunduğu ayrı bir uçak içi kabin bölümü.

İlave olarak, belki de, öncelikli boarding imkânı.

Economy class’tan daha pahalı ama business class’a nispeten daha ucuz bilet fiyatı.

İşte genel olarak premium economy class şeklinde adlandırılan ara sınıfın tanımı böyle.

Havayolu şirketleri bu işe girişirken öncelikle, bu ürün için yolcuların hangi pazarlarda ve ne seviyede bir ücreti gözden çıkaracağının analizini yapıyor.

Zira tatil (lesiure) amaçlı yolcu ağırlığının fazla olduğu noktalar ile uçuş süresinin 4-5 saatin altında olduğu hatlarda, premium economy sınıfı çok da tercih edilmeyebiliyor.

virgin_atlantic_premium_economyPremium Economy: Virgin Atlantic

İlk olarak 1992 yılının başlarında Virgin Atlantic tarafından “Mid Class” adı altında pazarlanmaya başlanan bu sınıf, uzun yıllar boyunca diğer network taşıyıcıların ilgi alanının uzağında kalmıştı.

Tâ ki 2008 yılında patlak veren küresel mâlî kriz dönemine kadar.

1992 yılındaki ekonomik şartların bir benzeri, belki de daha menfîsi, 2008 sonrasında yaşanmaya başlanınca, hem fizikî hem de pazarlama açısından business ile economy arasına konumlandırılan premium economy sınıfı yeniden gündeme geldi.

Zaten 1992 yılında Richard Branson, Mid Class’ın çıkış noktasını açıklarken, ekonomik durgunluk sebebiyle maliyet tasarrufuna gitmek zorunda kalan iş adamlarının business yerine economy sınıfında seyahat eder hale gelmelerine vurgu yapmıştı.

Mid Class, Kasım 1994’ten bu yana Premium Economy markası ile sunuluyor.

air new zealand_spaceseatPremium Economy: Air New Zealand

Günümüzde Virgin Atlantic’in filosundaki 40 uçağın tamamında premium class bulunuyor. Şirketin sipariş listesindeki 15 adet Boeing 787-9 Dreamliner’da da bu sınıf bulunacak.

2005 yılından bu yana filosunda bu sınıfa yer veren Air New Zealand, kısaca hatırlamak gerekirse, 2010 yılı sonundan itibaren, premium economy’deki yeni koltuklarını “Spaceseat” şeklinde markalandırmıştı.

Spaceseat bölümündeki oturma düzeni 2-2-2 olarak tespit edilmiş, premium economy olmasına karşın bu bölüm, koltuk düzeni açısından business class’la benzer hale getirilmişti.

Cam kenarındaki koltuklar bir birlerinden farklı yönlere doğru bakarken, orta bölümdeki koltuklar yüz yüze konumlanlandırılmıştı.

jet-blue-extra-legroomPremium Economy: ABD vs Dünya

Premium economy uygulamasında Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile dünyanın diğer yerlerindeki havayolu şirketleri birbirlerinden radikal biçimde ayrılıyor.

Çok uzun menzilde bazı istisnaları olmakla birlikte, United Airlines’ın Economy Plus, Delta Air Lines’ın Economy Comfort ve Jetblue’nun Even More Space ürünleri, standart economy class’ın ön bölümündeki 3-4 sıra koltuğu kapsayacak şekilde tasarlanıyor.

Bu uygulamanın esprisi genelde, daha fazla diz mesafesi ve daha fazla yatan koltuklarla sınırlı kalıyor.

Avrupa ve AvustralAsya’daki premium class uygulamalarında ise ABD’dekinin aksine, bu sınıf uçak içerisinde ayrı bir kabin bölümü olarak tasarlanıyor.

Economy’den tamamen farklı bir hizmet standardının uygulandığı bu tasarımda, koltuklara da ayrıca önem veriliyor.

Türk Hava Yolları’nın (THY) Comfort Class‘ında bulunan koltuklarla geçtiğimiz yılki Skytrax değerlendirmesinde, Air New Zealand’ı da geride bırakarak, En İyi Premium Class Koltuğu ünvanını kazandığını hatırlatalım.

ABD ile dünyanın diğer yörelerindeki uygulamaların farklı olmasının altında yatan en önemli sebebin, ABD’li şirketlerin iç hat odaklı bir iş modelini takip etmesi olduğu görülüyor.

Uzun menzilde, geniş gövdeki uçaklarla transit yolcuyu da hedefleyen şirketler için ise durum tabii olarak çok farklı şekilleniyor.

SeatGuru’da yaptığımız kısa bir araştırma, bizi hayli ilginç sonuçlara ulaştırdı.

Air France, filosundaki Airbus A380’lerin bir versiyonunda 49.8 inç diz mesafesine ve 26.6 inç genişliğe sahip 38 koltuğu premium economy (Premium Voyageur) sınıfına ayırmış.

Uçağın üst katının en arka bölümü tamamen bu sınıftan oluşuyor.

Air France’ı, diz mesafesi + koltuk genişliği açısından sırasıyla 46 ve 19.5 inç’lik rakamlarla THY takip ediyor.

İşte Havayolu 101 olarak sizler için seçtiğimiz bazı havayolu şirketlerinin premium economy class uygulamaları:

Havayolu Sektöründe Premium Economy Uygulamaları from Havayolu 101

Comments

One response to “Havayolu Sektöründe Premium Economy Uygulamaları”