Uçak Satın Alınacaktır

Uçak satın almak için gazeteye ilan verilir mi?

1980’li yılların başlarına gidiyoruz.

14 Eylül 1982 tarihli Milliyet Gazetesi’nde yer alan bir ilan gerçekten ilgi çekici.

Türk Hava Yolları (THY) tarafından verilen ilanla, “3 adet aynı tip COMMUTER uçağı satın alınacağı” duyuruluyor.

Uçaklar için talep edilen özellikler ise şu şekilde tespit edilmiş:

– Turboprop tip motor

– 30-60 koltuk kapasiteli

– Basınçlı kabin

– Modern seyrüsefer cihazlarla donatılmış

– Her havada uçabilecek yapıda olacak

Yine ilandan anlaşıldığı kadarıyla, bu uçakların 1 Nisan 1983 tarihinde başlayacak yaz tarifesine yetiştirilmesi hedefleniyor.

Bu ilan sonucunda bir uçak alımı yapılıp yapılmadığını bilmiyoruz.

Ancak THY’nin o tarihlerdeki filo hareketlerine bakıldığında, bu ilandaki tanıma uygun üç uçağın kiralandığı ve/veya satın alındığı görülüyor.

Dash 7 (de Havilland Canada DHC-7)

Kısaca Dash 7 olarak bilinen de Havilland Canada DHC-7 tipi uçaklardan iki tanesi Nisan 1983’te filoya dahil olurken, üçüncü Dash 7’nin gelişi aynı yılın Temmuz ayını bulmuş.

İki kişilik kokpit ekibine ve 50 koltuk kapasitesine sahip Dash 7’nin uzunluğu 24.5 metre, kanat açıklığı ise 28.3 metre idi.

Dört adet Pratt & Whitney Canada PT6 tipi motora sahip uçak, 436 maksimum süratiyle 6.400 metre yüksekliğe ve 1.240 Km menzile ulaşabiliyordu.

STOL (short take-off and landing) yani kısa pistlere iniş-kalkış yapabilme özelliğine sahip Dash 7’lerle, o tarihlerde jet yolcu uçaklarıyla operasyon yapmanın zor olduğu Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki havalimanlarına sefer yapılması planlanmıştı.

Ancak THY’nin Dash 7 operasyonu uzun soluklu olamamış ve sadece üç yıl sonra, Haziran 1986’da bu uçaklar filodan çıkarılmıştır.


Posted

in

,

Tags: