Air France’ın Multi-Hub Stratejisi Ne Durumda?

Air_France_multi_hub_strategyAir France, 2010 yılının sonlarına doğru bir strateji değişikliğine gittiğini ve multi-hub (çoklu merkez) uygulamasına geçeceğini duyurmuştu.

Bunun sebebi, Avrupa iç hatlarındaki bir hayli çetin hale gelen düşük maliyetli taşıyıcı rekabetiydi.

Zira 1990’lı yılların ikinci yarısından itibaren Ryanair ve Easyjet, Avrupa Birliği içerisinde sivrilirken, network taşıyıcılar bazı hatlardan çıkmak veya frekans azaltmak zorunda kalmıştı.

Hemen küçük bir örnek vermek gerekirse, 2002 yılında Air France’ın Fransa iç hatlarında %39 olan pazar payı, 2009′a gelindiğinde %32′ye gerilemişti.

Gidişatın gayet farkında olan ve belki de “korkunun ecele faydası yok” diye düşünen Air France, düşük maliyetli taşıyıcılarla kafa kafaya mücadele etme kararı almıştı.

Açıkladığı bölgesel gelişim planına göre Air France, 6-15 ay içerisinde Fransa’nın dört kentinde toplam 40 uçak konumlandırarak “çoklu merkez” (multi-hub) uygulamasına geçecek ve söz konusu dört noktada 10 uçak bulunacaktı.

Marsilya, Bordeaux, Nice ve Toulouse kentleri Air France’ın yeni dönem stratejisinde baş rolü oynarken, Paris ve Lyon dışında ilk kez bu kadar çok noktadan operasyona başlayacak olan Air France, dar gövdeli uçaklarıyla (A319 ve A320) yüksek utilizasyona ulaşmayı planlıyordu.

Bu kapsamda Marsilya’dan 9′u iç, 3′ü dış hat (Tunus, Cezayir, Roma) olmak üzere toplam 12 noktaya doğrudan sefer düzenlemeye başlayan Air France, Marsilya’daki konumunu daha da güçlendirirerek, 2′si iç ve 11′i dış hat olmak üzere Marsilya çıkışlı olarak tam 13 yeni noktaya sefer düzenleyeceğini açıklamıştı.

Yeni destinasyonların arasında İstanbul da yer alıyordu.

Böylece 2011 yılının Ekim ayında, multi-hub stratejisi kapsamında Marsilya’daki varlığını artıran Air France, bir açıdan bakıldığında, düşük maliyetli taşıyıcıları andıran bir deneme yapmaya başlamıştı denilebilir.

Air France Zorlanıyor

Ancak Air France’ın kış tarifesine dair son gelen haberler, bölgesel hub stratejisinde işlerin pek de arzu edildiği gitmediğini gösteriyor.

Anna.aero’nun analizine göre, 2 Ekim 2011 ve 25 Mart 2012 tarihlerinde Marsilya çıkışlı olarak devreye alınan toplam 17 hattın dokuz tanesi, yeni kış tarifesinde bulunmayacak.

Kapatılan hatlar arasında Marsilya-İstanbul parkuru da var.

Oysa Air France, kapatılan bu dokuz hattın sadece dört tanesinde (Norwegian-Kopenhag, Ryanair-Brest ve Eindhoven, Vueling-Barselona) doğrudan rekabetle karşı karşıyaydı.

Bunlara ilave olarak, Atina ve Kazablanka’daki haftalık frekansın azaltıldığı görülüyor.

Air France’ın multi-hub stratejisinin bir diğer önemli ayağı Toulouse‘ta da durum farklı değil.

Son yapılan tarife güncellemelerine göre Atina, Berlin, Malage ve Viyana hatları Kış 2012 döneminde kapatılıyor.

Diğer hatlarda da frekans azaltılıyor.

Netice olarak Air France için -en azından şimdilik- görünen o ki; evdeki hesap çarşıya uymadı.


Posted

in