Aralarında easyJet’in kurucusu Stelios Haji Ioannou‘nun da bulunduÄŸu bir grup giriÅŸimci tarafından desteklenen FastJet, önümüzdeki Ekim ayında seferlere baÅŸlıyor.
Mevcut easyJet yönetimiyle uzun süredir anlaşmazlık içerisinde olan Stelios yüzünü bir süredir yeni yatırımlara çevirmişti.
Stelios’un sahibi olduÄŸu easyGroup ile bir İngiliz yatırım firması olan Rubicon Diversified Investments, geçtiÄŸimiz yılın Aralık ayında yaptıkları açıklama ile, Afrika kıtasına hitap edecek bir düşük maliyetli havayolu ÅŸirketi için fizibilite çalışmalarına baÅŸladıklarını duyurmuÅŸlardı.
Altı aylık bir çalışmanın ardından FastJet artık göklerle buluşmaya çok yakın.
easyJet’in 2000’li yılların başında yapmış olduÄŸu uçak tipi tercihini, FastJet’te de görüyoruz.
İlk aşamada beş adet Airbus A319 filoya dahil edilecek.
Bir yılın sonunda bu rakamın 15’e çıkması hedefleniyor.
FastJet’in 319’ları, tek sınıflı kabin düzeninde ve 156 koltuklu olacak ÅŸekilde planlanıyor.
Uçaklar, dünyanın üçüncü büyük kiralama firması olan BBAM Aircraft Management’tan temin edilecek.
Stelios’un Afrika açılımı için Rubicon firması geçtiÄŸimiz günlerde, Afrikalı bir ÅŸirket olan Lonrho Aviation’ı satın aldı.
Lonrho Aviation halihazırda Fly540 markası altında 10 adet uçak ile Angola, Gana, Kenya ve Tanzanya’da faaliyet gösteriyor.
Bu satın alma sayesinde, prosedür açısından, FastJet’in Afrika pazarına giriÅŸi kolaylaÅŸacak.
Angola, Gana, Kenya ve Tanzanya’da üslenmeyi planlayan ÅŸirketin ilk aÅŸamadaki hedefi, yılda 750 bin yolcuya hizmet vermek.
FastJet ve Afrika’da Sivil Havacılık
Belki de böylece Afrika sivil havacılık pazarının yıllardır konuşulagelmekte olan potansiyeli gerçek manada değerlendirilmiş olacak.
2011 yılında dünya genelindeki havayolu şirketleri tarafından üretilen ücretli yolcu kilometre rakamlarına bakıldığında, bu durum çok daha rahat bir biçimde anlaşılıyor.
Afrika, dünya genelindeki ÜYK’nın sadece %0,6′sını üretebiliyor.
Nüfusu Afrika’nın 50′de 1′i olan Avustralya’nın ürettiği ÜYK oranı ise %1,6.
1990’ların ortasında kurduÄŸu ve baÅŸarıya ulaÅŸtığı easyJet’le, Avrupa BirliÄŸi’nin entegrasyonuna önemli katkı saÄŸlayan Stelios bu kez rotasını Afrika’ya çevirmiÅŸ durumda.
Tıpkı JetBlue’da edindiÄŸi bilgi birikimini ve baÅŸarısını, Azul‘la Brezilya’ya aktarmaya çalışan David Neeleman gibi.
Havayolu 101 olarak her iki girişimcinin de hedeflerine ulaşması ve bu sayede dünyanın geri kalmış bu bölgelerinin makus talihinin değişmesi en önde gelen temennimiz.
Pingback: Fastjet, Afrika'yı Dönüştürebilecek mi? | Havayolu 101