Delta_trainer_rafineri_jeta1_havayolu

Delta, Petrol Satmayacak

Delta_trainer_rafineri_jeta1_havayoluGeçtiğimiz günlerde bir petrol rafinerisi satın alan Delta Air Lines, açık piyasada akaryakıt satma işlemi yapmayacağını açıkladı.

2003 yılında Irak’ın, ABD tarafından işgalinin ardından yükselişe geçen petrol fiyatları, 2008-2009 küresel mâlî kriz sırasında yaşanan sert düşüşün haricinde, yukarı yönlü trendini devam ettiriyor.

Özellikle son bir, bir buçuk sene içerisinde korkutucu bir biçimde yükseliş gösteren petrol fiyatları, havayolu şirketlerini son derece müşkül durumda bırakmıştı.

Delta Air Lines, artan petrol fiyatları ve akaryakıt maliyetlerinin bir sonucu olarak JP Morgan ile birlikte rafineri işine girmeyi planlamış ve dünyanın dev petrol şirketlerinden ConocoPhilips‘in elden çıkarttığı 185.000 varil/gün kapasiteli bir rafineriyi satın almıştı.

Bu satın alma girişimi ilk duyurulduğunda açıklanan plana göre, Trainer-Pensilvanya’daki rafineri Delta tarafından satın alınırken, bu işlemin sonrasındaki petrol rafine etme sürecinin JP Morgan kaynaklarıyla finanse edilmesi öngörülüyordu.

Delta, ihtiyacı olan akaryakıtı toptan satış fiyatlarıyla JP Morgan’dan almaya başlayacak; JP Morgan da, Delta’nın satın aldığı bölümün dışında kalan akaryakıtı ise piyasaya satacaktı.

Delta, Petrol Satmayacak

Ancak planlar son anda değişmiş ve Delta, Trainer-Pensilvanya’da bulunan ve ConocoPhilips’e ait olan rafineriyi, tamamı kendisine ait bir yavru şirket olan Monroe Energy üzerinden satın alarak işletmeye karar vermişti.

150 milyon USD’ye mâl olan satın alma işleminin ardından, Monroe Energy’nin söz konusu tesise, 100 milyon USD mertebesinde ilave yatırıım yapması planlanıyor.

BP ve ConocoPhilips, Monroe Energy’nin bu konudaki iş ortakları olacak.

Öte yandan, Delta tarafından tamamen bu iş için kurulan Monroe Energy firmasının ise açık piyasada jet yakıtı satma izni bulunmuyor.

Bu sebeple, projenin başında düşünülen ve Delta’nın ihtiyacının fazlası olan yakıtın diğer havayolu şirketlerine satılması fikri en azından şimdilik rafa kaldırılmış gibi görünüyor.

Dolayısıyla, rafinerinin günlük üretim miktarının da azaltılmasının planlandığı, konuyla ilgili gelen haberler arasında.

Dünyanın En Büyük Jet Yakıtı Tüketicisi

Dünyanın en büyük jet yakıtı alıcısı konumundaki Delta’nın, bu kalemdeki giderlerini azaltabilmek için öncelikle her zamanki gibi hedging seçeneği üzerinde durduğu, ancak rafineri satın alınması işinin daha cazip bulunduğu da iddia edilmişti.

Yeni satın alınan rafineri, ABD’nin doğu kıyısındaki jet yakıtı arzının üçte birini üreten bir hayli büyük bir tesis.

Son olarak, Delta’nın geçen yılki akaryakıt faturasının 12 milyar USD mertebesinde gerçekleştiğini belirtelim.

Şirketin uçuşlarında toplam 14,5 milyar litre civarında akaryakıt sarf edildi.

Bunun manası, Delta’nın günlük jet yakıtı ihtiyacı, 250.000 varilin biraz üzerinde!

Comments

2 responses to “Delta, Petrol Satmayacak”