Aer_Lingus_2011_havayolu

Ryanair, Aer Lingus’a Bir Kez Daha Teklif Verdi

Aer_Lingus_2011_havayoluRyanair, İrlanda’nın bayrak taşıyıcı havayolu şirketi Aer Lingus‘un çoğunluk hisselerini satın almak için bir kez daha teklif verdi.

Ryanair’in daha önceleri 2006 ve 2008 yıllarında yapmış olduğu benzer iki girişim, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından, pazardaki rekabet düzeyini menfî yönde etkileyeceği gerekçesiyle reddedilmişti.

Dün yapılan teklifte Aer Lingus’un her bir hissesi için, borsadaki son kapanış fiyatının %38 üzerinde bir rakamla 1.30 Euro değer biçildi.

Buna göre şirketin toplam kıymeti 695 milyon Euro’ye denk geliyor.

Halihazırda Aer Lingus’un %30’u Ryanair’e, %25’i İrlanda devletine ait.

Geçtiğimiz Mayıs ayında Etihad Airways de, %3’lük bir oranla Aer Lingus’a ortak olmuştu.

Geri kalan bölüm ise diğer bazı küçük hissedarların elinde veya borsada serbest dolaşımda.

Oysa daha geçtiğimiz yılın sonlarında, Aer Lingus’u satın alma girişimleri iki defa engellenen Ryanair tarafından yapılan bir açıklamada, uygun müşteri çıkması halinde, %30′luk payın satılabileceği belirtilmişti.

Ryanair Bu Defa Izin Alabilir mi?

Ryanair, teklifinin bu kez kabul edileceği yönünde umutlu.

2006 ve 2008 yıllarından bu yana AB genelindeki havayolu sektöründe, şirket satın alma ve birleşmeleri açısından ciddi bir değişim yaşandı.

2004 yılındaki Air France – KLM birleşmesinin ardından geçtiğimiz dönemde Lufthansa’nın Swiss, Austrian, Brussels Airlines gibi girişimleri ve British Airways ile Iberia’nın IAG çatısı altında bir araya gelip, bmi’ı bünyelerine katmaları, Ryanair’i umutlandıran gelişmelerden sadece bir kaç tanesi.

AB içerisinde şu anda Air France-KLM, IAG, easyJet, Lufthansa ve Ryanair, beş büyük havayolu grubu olarak görünüyor.

Zaten sektörün bu bölgesindeki konsolidasyon da bu beşli çerçevesinde gelişiyor.

Böyle Bir Isbirligi Ne Getirir?

Muhtemel bir iş birliği durumunda sağlanacak ilk kazanç, uzun zamandır zor durumda olan 76 yıllık Aer Lingus’un “İrlandalı” olma özelliği korunmuş olacak.

Marka mevcudiyedinin korunmasının yanı sıra, şu anda yılda 9-10 milyon civarı yolcu taşımakta olan Aer Lingus’un, Ryanair yönetiminde beş sene içerisinde 14-15 milyon yolcu taşır hale gelebileceği belirtiliyor.

Maliyet tarafında da yılda 100 milyon Euro’nun üzerinde tasarruf sağlanabileceği iddia ediliyor.

Tüm bunların yanı sıra, Havayolu 101 olarak böylesi bir satın alma işleminin sonucundaki en önemli beklentimiz, Ryanair CEO’su Michael O’Leary tarafından daha 2007 yılında dile getirilen iş modeli kaymasının yeniden gündeme gelmesi.

Network taşıyıcılarla, düşük maliyetlileri bir araya getiren bu iş modeli ile (N+LCC = Network Low Cost Carrier) Ryanair, Aer Lingus üzerinden transatlantik pazarına neden giriş yapmasın ki?