Emirates_IFE_Jun_2012

Emirates Ekranlarını Büyüttü

Emirates_ice_digital_havayoluUzun süreli uçak seyahatlerinin en vazgeçilmez ögelerinden bir tanesi, hiç şüphe yok ki, uçuş esnası eğlence ve bağlanırlık sistemleri.

Gerek maliyet ve gerekse mekân darlığı sebebiyle, çok değil bir kaç sene öncesine kadar, performansları sebebiyle pek de cazibesi olmayan bu sistemler, özellikle ekran teknolojisinde yaşanan hızlı ilerlemeye paralel biçimde adeta eşik atladılar.

Taşımakta olduğu yolcuların neredeyse %85’i transit biçimde seyahat eden ve ortalama hat uzunluğu yaklaşık 4.600 kilometreye ulaşan Emirates için uçuş esnası eğlence ve bağlanırlık sistemleri (UEEB), yolcularıyla olan ilişkisi açısından bir hayli yüksek öneme sahip.

Uçakta internet bağlantısının yaygınlaşmasıyla birlikte, koltuk arkasına yerleştirilen UEEB sistemlerinin geleceği tartışılmaya başlanmış olsa da, daha uzunca bir süre şu anki mevcut konseptin devam edeceğini tahmin ediyoruz.

Zira bir çok kişide henüz tablet PC kategorisindeki ürünlerde bulunmuyor.

Ayrıca, birlikte seyahat etmekte olan 3-4 kişilik bir ailenin her bir üyesinin kendine ait bir cihaz taşıması ne kadar mantıklı?

Ve tabii bir yandan yemek yerken, diğer yandan da tablet PC’den film seyretmek veya oyun oynamak, pek de kolay ve zevkli olmasa gerek.

İşte tüm bu etkenleri etraflıca düşünen Emirates yetkilileri, uçaklarında bulunan UEEB sistemlerini güncellemeye ve yükseltmeye devam ediyor.

Şirketin son teslim aldığı Boeing 777 tipi uçaklarda, teknolojinin son ürünü ekranlar kullanıldı.

First Class’ta 27 inç, Business’ta 20 inç ve Economy Class’ta 12,1 inç’lik ekranlar, yolcuların beğenisine sunuluyor.

Economy’deki ekranlar, havayolu sektörünü genelinde şu an için en büyük olma niteliğine sahip.

Panasonic Avionics Corporation (Panasonic) tarafından geliştirilen bu ekranlar aynı zamanda yüksek çözünürlük (HD) özelliğini de taşıyor.

Emirates’in UEEB sisteminde 300’den fazla film, yüzlerce TV dizisi ve binlerce müzik parçası yer alıyor.

Bunun yanı sıra Panasonic’le birlikte geliştirilen ve ilk olarak filodaki Airbus A380’lerde uygulanmaya başlayan yeni ara yüz yardımıyla (ice Digital Widescreen), yolcuların sistemi kullanarak istedikleri bölüme ulaşması daha da kolaylaştırılmış.

Dokunmatik özelliğe sahip olan ekranlar, iPhone ve iPad’in yakaladığı başarı sayesinde artık bir endüstri standardı haline gelen dokun-kaydır (swipe&scroll) özelliğine de sahip.

Büyük ekranlı yeni UEEB sistemi önümüzdeki dönemde kademeli olarak şirketin filosundaki diğer Boeing 777 ve Airbus A380’lere de takılacak.

Kıtalararası uzun seyahatlere çıkanlar çok iyi bilecektir; özellikle çocuklu aileler için kaliteli UEEB sistemleri adeta bir cankurtaran niteliğindedir.

Müşteri odakları yaklaşımı ve gerçekleştirdiği bu pahalı yatırım için Emirates’i tebrik ediyor, darısı diğer havayolu şirketlerinin başına diyoruz.