Havayolu_2011_RPK_bolgesel

2011 Yılı Havayolu ÜYK Dağılımı

Havayolu_2011_RPK_bolgeselHavayolu sektörünün kadim örgütlerinden IATA’nın günümüzde belki de en iyi şekilde yaptığı en faydalı şey, geçmişe yönelik istatistiki verileri düzenli bir biçimde açıklıyor oluşu.

IATA geçtiğimiz günlerde World Air Transport Statistics’in (WATS) 56. basımını yayımladı.

2011 yılına dönük bir çok faydalı bilginin yer aldığı WATS’ta ayrıca, bir bakışta sektörün çeşitli açılardan genel fotoğrafının görülebileceği tablolar ve grafikler bulunuyor.

İşte onlardan bir tanesi; 2011 yılında IATA üyesi havayolu şirketleri tarafından üretilen Ücretli Yolcu Kilometre – ÜYK (Revenue Passenger Kilometer – RPK) verisini irdeliyor.

Grafikte dünya sekiz farklı bölgeye ayrılarak, bu bölgelerin kendi içlerinde ve birbirleri arasındaki trafiğin oransal bazdaki dağılımı ele alınıyor.

Bölgeler arası trafikte ilk sırayı %12’lik payla Kuzey Amerika – Avrupa alırken, bölge içi bazda ilk sırada %17,6’lık oranla Asya’yı görüyoruz.

Gerek coğrafi alan ve gerekse nüfus bakımından ilk sırada yer almasına karşın Asya bölgesi, Kuzey Amerika’yı (%16,2) ancak 1,5 puanlık bir farkla geride bırakabilmiş.

Gelecek yıllara dönük öngörülerde Asya kıtasının daima ön planda olmasının sebebi de burada yatıyor.

Bu kadar büyük bir coğrafya ve nüfus ile üretilecek iktisadî veriler çok daha yukarılarda olabilir.

Benzer bir beklenti, dünya genelindeki ÜYK’nın sadece %0,6‘sını üretebilen Afrika için de geçerli midir acaba ?

Üzülerek belirtmemiz gerekirse, siyah kıtadaki mevcut sosyo-ekonomik şartlar düşünüldüğünde, bunun pek de mümkün olmadığı görülüyor.

Ama yine de Afrika’daki havayolu pazarının da bir büyüme potansiyeli olduğu söylenebilir.

Nüfusu Afrika’nın 50’de 1’i olan Avustralya’nın ürettiği ÜYK (%1,6) değerlendirildiğinde ise, dünyamızın içinde bulunduğu şartların ne denli dramatik olduğu daha net bir biçimde anlaşılıyor.

Son olarak IATA tarafından hazırlanan bu grafik hakkında önemli bir hatırlatmada bulunmak gerekiyor.

Söz konusu veriler, IATA üyesi havayolu şirketlerini kapsıyor.

Dolayısıyla, Kuzey Amerika için Southwest ve Avrupa için Ryanair ve easyJet gibi dev şirketlerin bu hesaplamada yer almadığını belirtelim.

Bu yüzden gerçekte belki de, burada gösterilen ÜYK oranlarının Kuzey Amerika ve Avrupa lehine bir miktar farklı olması beklenebilir.

Bölge içi ÜYK:

1- Asya: %17,6

2- Kuzey Amerika: %16,2

3- Avrupa: %8,6

Bölgeler arası ÜYK:

1- Kuzey Amerika-Avrupa: %12

2- Avrupa-Asya: %8,7

3- Asya-Kuzey Amerika: %6


Posted

in

,

Comments

2 responses to “2011 Yılı Havayolu ÜYK Dağılımı”