Koltuk_Secimi_sosyal_medya_havayolu

Uçaktaki Yerinizi Sosyal Medya Üzerinden Seçer misiniz?

SeatID_check-in_koltuk_havayoluDevir sosyal medya devri ve yakın zamanda ekonomi ve iş dünyasında daha etkin pozisyonlara gelmeye başlayacak olan Y Nesli için Facebook, hayatın ayrılmaz bir parçası halini almış durumda.

Hatırlanacağı üzere bundan bir buçuk sene kadar önce Delta Air Lines’ın, Facebook üzerinden bilet satan ilk havayolu şirketi olmasının ardından Malaysia Airlines da MHbuddy adını verdiği kendi Facebook uygulamasını devreye sokmuştu.

MHbuddy ile Facebook üzerinden bilet satın alıp check-in yaparak oturacağınız koltuğu seçmeniz mümkün.

Ve seyahat edeceğiniz uçakta Facebook’taki arkadaşlarınız bulunuyorsa, onların oturduğu koltukları görmeniz de ihtimal dahilinde.

MHbuddy’nin şu sıralarda aylık ortalama 30.000 civarında kullanıcısı bulunuyor.

Uçaktaki Yerinizi Sosyal Medya Üzerinden Seçer misiniz?

Delta ve Malaysia’nın bu konudaki ilk sosyal medya atağının ardından, bu yılın başında KLM’in Meet & Seat uygulaması hizmete girmişti.

KLM, yolcularına biraz daha serbestiyet sunarak, Facebook’un yanı sıra Linkedin profiliyle de uygulamaya giriş imkânı vermişti.

Ayrıca sadece irtibat listenizde olan yolcuları değil, seyahat edeceğiniz uçakta sosyal medya üzerinden check-in yapmış olan herkesi görebiliyorsunuz.

Henüz KLM’in tüm uçuşlarında aktif olmayan Meet & Seat, şimdilik sadece 2.200 kullanıcıya ulaşabilmiş. Yeni uçuş hatlarının eklenmesine paralel olarak önümüzdeki aylarda bu rakamın hızla artması bekleniyor.

SeatID

CNNGo’da yayımlanan bir makalede, yolcuların koltuk seçimini sosyal medya profilleriyle yapmalarına olanak sağlayan uygulamalar ele alınmış.

Bunların arasından özellikle, önümüzdeki Eylül ayında devreye girmesi hedeflenen SeatID ayrıntılı bir şekilde incelenmiş.

SeatID’nin hedefi, sosyal medya üzerinden yapılan check-in işlemleri için evrensel bir platform olabilmek.

Bu başarıldığı takdirde, yolcuların hangi havayolu şirketi ile uçtuğu fark etmeksizin, Facebook, Twitter veya Linkedin profilleri ile giriş yapılarak, SeatID üzerinden check-in işleminin gerçekleştirilmesi mümkün hale gelecek.

Şimdilik 20 civarında şirketle temasa geçen SeatID, önümüzdeki dönemde sektörün tüm büyük ve önemli oyuncularının kapısını çalacak.

SeatID’nin hedefine ulaşabilmesi için bu sistemi yolcularının kullanımına sunan havayolu şirketi sayısının bir hayli yüksek olması gerekiyor.

Zira sosyal medya profili ile check-in yapma işleminin önündeki en büyük engel, özel hayatın gizliliği noktasında ortaya çıkıyor.

Acaba kaçımız hangi uçakla, ne zaman, nereye gideceğimizin ve hangi koltukta oturacağımızın bilinmesini ister?

Y Nesli’nin, havayolu ile seyahat eden toplam içerisindeki payının artması ile bu sorun kendiliğinden ortadan kalkabilir.

Çünkü Y Nesli her şeyini, herkesle paylaşmaktan pek de imtina etmiyor.

Ama o anın gelmesine kadar biraz daha zaman geçmesi gerekecek.

Öte yandan, SeatID’nin kullanıcı sayısının artması durumunda, bu uygulamanın verimliliği de artacak.

Böylece yolcuların eğilimleri ve tercih bilgileri ile zenginleşecek bir veritabanı sayesinde SeatID, birbirlerini aslında hiç tanımayan kişilere, benzer tercihlere sahip oldukları için yan yana oturmaları tavsiyesinde bulunabilecek.

SeatID’nin yanı sıra bu konuda çalışma yaptığı bilinen Satisfly, Planely ve Facebelt adlı üç farklı girişim daha bulunuyor.

Comments

One response to “Uçaktaki Yerinizi Sosyal Medya Üzerinden Seçer misiniz?”