London_City_Airport_Zwart

İstanbul’a Butik Havalimanı

London_City_Airport_Zwartİstanbul’a üçüncü bir havalimanı inşa projesi, gündemin ön sıralarında yer almaya devam ediyor.

Yılda yaklaşık 37 milyon yolcuya ev sahipliği yapan Atatürk Hava Limanı (AHL) ile son yıllardaki hızlı gelişimiyle 13 milyon yolcuya ulaşan Sabiha Gökçen Havalimanı’nın, önümüzdeki yıllarda yetersiz kalacağı belirtiliyor.

Uzun vadeli bir çözüm olması amacıyla, İstanbul’a yapılacak yeni havalimanının 4-5 adet piste ve 100-150 milyon yolcu kapasitesine sahip olacağı konuşuluyor.

İstanbul gibi havalimanı kapasitesi açısından sıkıntı çeken bir başka dünya kenti de İngiltere’nin başkenti Londra.

Şu an için kentin hava ulaşımını sağlayan başlıca beş havalimanı bulunuyor:

Heathrow (24 Km  Batı, 70 milyon), Gatwick (43 Km Güney, 34 milyon), Stansted (54 Km Kuzeydoğu, 18 milyon), Luton (50 Km Kuzeybatı, 9,5 milyon) ve City (10 Km Doğu, 3 milyon).

135 milyon yolcuya hizmet veren bu havalimanları arasında ilgimizi en fazla çeken, neredeyse Londra’nın merkezinde bulunan City Airport.

26 Ekim 1987 tarihinde faaliyete geçen ve sadece 1.500 metrelik bir piste sahip olan havalimanına geçtiğimiz yıl 68.792 uçak iniş veya kalkış yaptı.

Kurulduğu günden bu yana özel sektör mülkiyetinde bulunan City Airport, özellikle zaman kısıtı bulunan iş adamlarının gözdesi konumunda.

Fizikî şartları sebebiyle limanı the ATR 42, ATR72, Airbus A318, DHC Dash 8, BAe 146, Dornier 328, Embraer ERJ 135, Embraer 170, Embraer 190 ve Fokker 50 gibi küçük uçaklar kullanıyor.

İstanbul’a Butik Havalimanı Yapılabilir mi?

Havayolu 101 olarak görüşümüz, havalimanlarının kent dışında olması yerine, önceki yüzyıllarda şehrin kalbi konumundaki pazar meydanı gibi, merkezde yer alması ve sosyal yapının bunun çevresinde gelişmesi yönünde.

Bu noktada Aerotropolis kavramını hatırlamakta fayda var.

Dolayısıyla, İstanbul’a yeni bir havalimanı inşa etmek yerine;

– bir yandan mevcut durumda artık kent ile iyice iç içe geçmiş olan AHL’nin kapasitesini artırmaya yönelik bir takım iyileştirmeler gerçekleştirilirken, (iki pistle 70 milyon yolcuya ulaşan Heathrow gibi)

– diğer yandan da Maslak civarına kısa sürede erişim sağlayacak, City Airport tarzı bir butik havalimanın inşası, çok daha faydalı sonuçları beraberinde getirebilir.

Bu sayede;

– hem İstanbul’un, kente hizmet veren ana havalimanı ile bağlantısı devam etmiş olur,

– hem de İstanbul varış veya kalkışlı seyahat edecek business nitelikli yolculara büyük bir kolaylık sağlanır.

İstanbul’a üçüncü bir havalimanı yapılacak olsa dahi, merkezî konuma sahip ilave bir butik havalimanı projesinin değerlendirilmesinde büyük fayda görüyoruz.

Fotograf: Frans Zwart


Posted

in