ABD_Dolar

Maliyetleri Düşürmenin 5 Yolu

ABD_DolarHavayolu şirketlerinin CEO’larının katıldığı bir toplantıya girsek ve rastladığımız ilk 10 yöneticiye, “ileriye dönük kısa vadeli üç önemli planınız nedir?” diye sorsak, alacağımız cevap aşağı yukarı bellidir:

Maliyetleri düşürmek, maliyetleri düşürmek, maliyetleri düşürmek…

🙂

Pek iyi; havayolu şirketlerinin maliyetlerinin düşürmeleri  ne kadar mümkün?

Her ne kadar son bir ay içerisinde %20’ye yakın oranda değer kaybetmiş olsa da, geçmiş yıllar ortalamalarının çok üzerinde seyreden petrol fiyatlarına karşı havayolu şirketlerinin elinde hedging dışında herhangi bir mücadele aracı bulunmuyor.

Delta Air Lines gibi petrol rafinerisi satın alanlar müstesna. 🙂

Dolayısıyla, birim maliyetlerini düşürme niyetinde ve azminda olan havayolu yönetimleri, akaryakıt gibi dışsal maliyet kalemlerinden ziyade, kontrol edebilecekleri noktalara odaklanıyor.

İşte maliyetleri azaltma yönünde atılabilecek beş adım:

1- Akaryakıt verimliliği yüksek, modern bir filo

Yeni uçak siparişleri için, dar gövdede Airbus A320NEO ve Boeing 737 MAX, geniş gövdede ise Airbus A350 ve Boeing 787 Dreamliner gibi modellerin tercih edilmesi, %7-10 arasında ilave tasarruf sağlayabilir.

2- Basit ve düşük maliyetli teknik bakım yapısı

Yeni uçak siparişlerine paralel bir biçimde, satış sonrası hizmet alımlarıyla ilgili de indirimli fiyatlar üzerinden anlaşma sağlanabilir. Ayrıca belli bir motor tipi ve/veya ana parçanın tercihiyle, elde edilen tasarruf daha da artırılabilir.

3- Personel giderinin tahmin ve kontrol edilebilir düzeyde tutulması

Günümüze bir havayolu şirketinin toplam maliyetinin %25-30’unu personel giderleri oluşturuyor. Özellikle uçuş operasyonu ile ilgili birimlerin organizasyon yapısını olabildiğince basit tutmak ve süreçleri sadeleştirmek, bu noktada büyük fayda sağlayacaktır.

Büyümekte olan şirketlerde sabit maliyetlerin aynı oranda artmayacağını da akılda tutmak gerekiyor.

4- Şirketin işletme yapısını optimize etmek

Operasyon süreçlerini basitleştirmenin, maliyet azaltıcı bir etkisi olduğu herkes tarafından biliniyor. Ana faaliyet konularının neler olabileceğinin daha ayrıntılı bir biçimde irdelenerek, bunun dışındaki süreçlerin dış kaynak kullanımı (outsourcing) ile temin edilmesi sağlanabilir.

Uçuş operasyonu ve yolcu temas noktalarında ileri teknolojiye dayanan ürün ve hizmetlerin kullanımı da, işletme yapısının optimizasyonuna katkı yapacaktır.

5- Doluluk oranı yüksek, verimli uçuş ağı

Ayrıntılı ve çok yönlü hat araştırması ile, doluluk oranı ve kârlılığı yüksek hatlardan oluşan bir network yapısı, birim maliyetleri en aza indirmede yardımcı olacaktır.