Qantas_Airbus_A380_2008

Qantas, Dış Hat Operasyonunu Ayırıyor

Qantas_Airbus_A380_2008Avustralya’nın köklü havayolu şirketi Qantas, dış hat operasyonunu kârlı hâle getirebilmek amacıyla bir organizasyon değişikliğine gitti.

Qantas’ın, rekabet düzeyi yüksek olmasına karşın kâr etmekte olan iç hat operasyonu ile dış hat operasyonu birbirlerinden ayrılarak, iki ayrı iş ünitesi haline getirildi.

Beş yıllık bir yeniden yapılanma planı çerçevesinde gerçekleştirilen organizasyon değişikliği ile birlikte, iç ve dış hat operasyonlarının başına ayrı birer üst düzey yönetici atanırken, bu iki birimin işletme ve ticarî planlarının da ayrı olmasına karar verildi.

İç ve dış hat birimlerinin mâlî performansları da ayrı ayrı açıklanacak.

Bu değişiklik ile birlikte sendikalara, hissedarlara ve hükümete, dış hat operasyonunun mâlî açıdan ne denli zor bir iş olduğunun gösterilmesi amaçlanıyor.

Ayrıca bu sayede, sorunların ve iyileştirme yapılabilecek noktaların daha hassas bir biçimde tespit edilerek, gerekli düzeltmelerin hızlıca yapılması hedefleniyor.

“Qantas International” olarak adlandırılan yeni birimin başına, halen Qantas Frequent Flyer‘ın CEO’su konumundaki Simon Hickey getirildi.

Şirketin operasyon direktörü Lyell Strambi ise iç hat biriminin başına geçecek.

2010-11 mâlî yılında 500 milyon USD’nin üzerinde kâr ederek dikkatleri çeken Qantas, dış hat uçuşlarından ise yaklaşık 200 milyon USD zarar ettiğini açıklamıştı.

Küresel önemi yüksek şehirlere olan uçuşların artırılması, daha derin ittifaklar, yolcuya sunulan ürüne yapılacak akıllı yatırımlar ve daha disiplinli bir sermaye yönetimiyle, dış hat operasyonunun beş yıl içerisinde düze çıkarılması planlanıyor.

Hatırlanacağı üzere, Qantas yönetimi yeniden yapılanma planını ilk olarak geçen yıl içerisinde kamuoyu ile paylaşmış ve sendikaların yoğun tepkisini çekmişti.

1000 civarında personelin işten çıkarılacağının açıklanmasının ardından çalışanlar greve gitmiş, bu süreç ancak mahkeme kararıyla durdurulabilmişti.

2003 yılında kurduğu Jetstar’la, düşük maliyetli taşıyıcılara karşı büyük bir rekabet gücü elde ederek başarıya koşan Qantas, bakalım bu yeni organizasyon yapısıyla benzer sonuçlara ulaşabilecek mi?