Grev_havayolu

Pilot Sendikasından Grev Oylaması Çağrısı

Grev_havayoluABD’deki havayolu sektörü bir türlü durulmuyor.

Şimdi de United Continental şirketine ait pilot sendikasının grev oylaması çağrısı geldi.

United ile Continental, 2010 yılındaki birleşme sonrasında dünyanın en büyük havayolu firması haline gelmişti.

Air Line Pilots Association (ALPA) tarafından yapılan grev oylaması çağrısı, 1985 yılında United pilotlarının en son grev yaptığı tarihin yıldönümüne rastladı.

Grev oylamasının ne zaman yapılacağı ise henüz kesinleşmiş değil.

Toplamda 12.000 civarında pilotu ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmeleri yaklaşık iki senedir devam etmekteydi.

En son aşamada bir federal hükûmet tarafından atanan arabulucu gözlemciliğinde sürdürülen müzakereler geçtiğimiz günlerde herhangi bir sonuç alınamadan noktalanmıştı.

Amerikan federal yasalarına göre bir havayolu sendikasının greve gitmesi çok kolay olmuyor.

Ayrıca Beyaz Saray’ın, ABD’deki ticarî hayatın kesintiye uğramasını önlemek amacıyla, bir havayolu grevini erteleme hakkı da bulunuyor.

Öte yandan, sendika tarafından bir grev oylaması çağrısı yapılmakla birlikte, her iki taraf da sürece müspet yönden yaklaşmaya devam ediyor.

Gerek sendika ve gerekse şirket yönetimi, grev bir yana, herhangi bir grev oylamasına dahi ihtiyaç kalmadan bu işin halledileceğine olan inançlarını beyan ediyor.

Bu açıdan bakıldığında, iki seneyi bulan bu zorlu sürecin, en nihayetinde tatlıya bağlanma ihtimalinin yüksek olduğu söylenebilir.

Ancak şunu da unutmamak gerekiyor ki, sendika, federal arabulucuların müzakere sürecini resmen sonlandırmasını ve greve giden geri sayımın başlamasını talep etmiş durumda.

81 senelik geçmişi ve 37 havayolu şirketinden 53.000’den fazla üyesiyle dünyanın en büyük pilot sendikası olan ALPA, ABD havayolu sektörünün en önemli aktörlerinden bir tanesi konumunda bulunuyor.

not: United Airlines, 2012 yılınn ilk çeyreğini 448 milyon USD zararla kapatmıştı.