Abu-Dhabi-Airport_new_terminal

TAV, Abu Dabi’nin Yeni Terminalini İnşa Edecek

Abu-Dhabi-Airport_new_terminalAirport World adlı web sitesinde yer alan bir haberde TAV, CCC ve Arabtec firmalarından oluşan konsorsiyumun, Abu Dabi Havalimanı’na yapılacak yeni terminal ihalesini kazandığı iddia edildi.

Habere göre konuyla ilgili resmî duyuru gelecek ay yapılacak.

Böylece TAV’ın başını çektiği konsorsiyum, beş rakibini birden saf dışı bırakmış olacak.

Geçen haftaki bir yazımızda, dünya genelindeki bir çok havalimanında yenileme ve genişleme faaliyetlerinin durmaksızın devam ettiğini ele almamızın ardından, TAV’ın elde ettiği bu başarı güzel bir tesadüf oldu.

Ayrıca TAV’ın ulaşmış olduğu nokta ve stratejik değeri bir kez daha anlaşıldı.

Yeni Terminal

Abu Dabi Havalimanı’nda 2017 yılında hizmete girmesi planlanan ve 700.000 m2’lik bir alanda kurulacak terminalin ilk aşamada yılda 30 milyon yolcu kapasitesine sahip olması öngörülüyor.

(Atatürk Hava Limanı’nın tüm terminal sahalarının toplam alanı yaklaşık 300.000 m2)

İnşa edilecek bu dev terminal, Etihad Airways’in yeni yuvası olurken, Abu Dabi 2030 Planı’nın çok önemli bir ayağı da tamamlanacak.

Zira 2010 yılında 1.8 milyon turisti ağırlayan kentin, 2030 yılında 7.5 milyon misafire ev sahipliği yapması amaçlanıyor.

Bunun yanı sıra, son beş yıl içerisinde Etihad ve Emirates’in hızla büyümeleri sonucunda Birleşik Arap Emirlikleri’nden geçen yolcu sayısı yıllık ortalama %20 artış kaydetmişti.

Benzer artış oranlarının önümüzdeki yıllarda da devam edeceği varsayıldığında, Abu Dabi’ye yapılacak yeni terminalin ne denli önemli olduğu bir kez daha anlaşılıyor.

İstanbul’daki havalimanlarının kapasite sorununun ne şekilde aşılacağı ise hâlâ tartışılmaya devam ediyor.

Mevcut limanların genişletilmesiyle mi, yeni bir havalimanı inşasıyla mı?