New Doha International Airport

Havalimanı Projeleri Hızla Devam Ediyor

New Doha International AirportHavalimanı, hiç kuşku yok ki, havayolu seyahat sürecinin en önemli halkalarından bir tanesini oluşturuyor.

Yolcuların uçakla buluştuğu bu noktalar, sivil havacılığın ilk dönemlerinden bu yana, gerek kapasite ve gerekse sundukları imkânlar bakımından her zaman tartışmalara konu olmuştur.

Geçtiğimiz ay özellikle sert esen Lodos‘la birlikte İstanbul Atatürk Havalimanı’nda yaşanan zorlu anlar, hafızalardaki tazeliğini koruyor.

Bu duruma karşı teklif edilen bir çok çözüm önerisi de halen gündemde.

Sadece ülkemizde değil, dünyanın bir çok yerinde, artan talebi karşılamak ve yolcu konforunu artırmak amacıyla havalimanlarına yönelik çeşitli projeler geliştirilmeye devam ediliyor.

Son bir kaç hafta içerisinde kamuoyu ile paylaşılan haberlere bakıldığında, bu durumu görmek mümkün.

İngiltere’deki etki gruplarından London First tarafından hazırlanan bir raporda, hükümetin acil olarak Londra Heathrow Havalimanı’nın kapasitesini artırmaya yönelik girişimlerde bulunması talep edildi.

Limana üçüncü bir pistin inşa edilmesi, mevcut iki piste aynı anda iniş-kalkış yapılabilmesinin sağlanması gibi hususlar, ilk anda tavsiye edilen kısa vadeli seçenekler.

Uzun vadede ise, Londra’ya yeni bir havalimanı yapılmasının gerekliliği üzerine duruluyor.

Aksi takdirde Londra’nın; Almanya, Fransa ve Hollanda gibi ülkelerdeki havalimanlarıyla rekabette geride kalacağı vurgulanıyor.

Körfez’in hızla büyüyen üç havayolu şirketinden bir tanesi olan Qatar Airways’in hub’ı konumundaki Doha’daki yeni havalimanı çalışmaları da devam etmekte.

12 Aralık 2012’de hizmete alınması planlanan tesisin proje başlangıcında hesaplanan maliyeti 14.5 milyar USD mertebesindeydi.

Daha sonra 15.5 milyar USD’ye çıkan maliyetin, son gelen bir habere göre 17.5 milyar USD’ye yükseleceği tahmin ediliyor.

Üç aşama sonunda 2015 yılında tamamlanması planlanan yeni Doha Havalimanı ile birlikte Qatar Airways’in agresif büyüme hamlesinin daha uzunca bir süre devam edeceği öngörülüyor.

Yine aynı bölgeden bir başka havalimanı genişletme projesi haberi, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’ı ilgilendiriyor.

Önümüzdeki Kasım ayı içerisinde başlaması planlanan inşa süreci sonunda Riyad Havalimanı’nın kapasitesinin üç katına çıkarılması hedefleniyor.

Proje kapsamında, mevcut 3. ve 4. terminaller yenilenirken, beşinci bir terminalin de havalimanı kompleksine eklenmesi planlanıyor.

Yeni terminalin inşaatı Kasım 2013’te, tüm havalimanının genişleme projesi ise 2015 yılında bitirilecek.

Suudi Arabistan ayrıca, Cidde Havalimanı’nın yıllık kapasitesini 30 milyon yolcuya çıkaracak olan bir başka proje (7.2 milyar USD) için de düğmeye basmış durumda.

Yukarıda ele aldığımız havalimanlarının yanı sıra, dünyanın dört bir yanında halen sürmekte olan onlarca havalimanı projesi bulunuyor.

Anlaşılan o ki, daha yüksek bir maliyete yol açsa da, ülkelerin adeta ekonomik atar damarlarından bir tanesi olan havalimanlarıyla ilgili olarak çok uzun vadeli çalışmalar yapmakta büyük fayda bulunuyor.