THY, Ekvator Çizgisini İlk Kez Ne Zaman Geçti?

Türk Hava Yolları (THY), Doğu – Batı ekseninde dünyamızı tam ortadan ikiye böldüğü varsayılan Ekvator çizgisinin güneyine ilk uçuşunu ne zaman gerçekleştirdi; biliyor musunuz?

Bu sorunun cevabı, Türkiye’nin 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren’in, 1982 yılının sonlarına doğru düzenlediği uzun Güneydoğu Asya seyahatinde saklı.

12-26 Aralık 1982 tarihleri arasında gerçekleştirilen ve Çin, Endonezya, Güney Kore ve Bangladeş’i kapsayan gezinin Cakarta durağına yapılan uçuş, bir THY uçağının Ekvator’un güneyine ilk kez geçmesi vesilesiyle şirket tarihine kaydedilmişti.

19821212 Kenan Evren Gezi harita
7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren’in 1982 yılında gerçekleştirdiği Güneydoğu Asya ziyaretinin rota haritası.

Hasan Cemal’in kaleme aldığı “Demokrasi Korkusu” adlı kitabın 179. sayfasında (3. basım) verilen bilgiye göre, 4 Mart 1983 tarihinde THY tarafından gönderilen bir mektup ve içerisindeki sertifika ile o an tarihe, şu şekilde not edilmişti:

“Sayın Hasan Cemal; 17 Aralık 1982 Cuma günü yerel saatle 14:05’te, Singapur’un 70 mil güneydoğusunda Ekvator’u geçerken beraber oluşumuzun anısına bu belgeyi takdim etmekten kıvanç duyuyoruz.”

THY’nin filosundaki bir Boeing 707 (TC-JBT, Barış) ile yapılan seyahat boyunca 36.156 km yol kat edilirken, havada toplam 50 saat 15 dakika kalınmıştı.

Söz konusu yolculuk bu açıdan da dikkat çekiciydi.

Günümüze döndüğümüzde, THY’nin şu an itibarıyla (Nisan 2012) dünyanın güney yarımküresinde altı noktaya tarifeli sefer yaptığı görülüyor:

Sao Paulo, Johannesburg, Cape Town, Cakarta, Dar-üs Selam ve Nairobi.

Bunun yanı sıra, bu yıl içerisinde uçuş ağına dahil edilmesi planlanan Kinşasa ve Kigali kentleri de Ekvator’un güneyinde yer alıyor.

1982-2012; 30 yılda bir hayli mesafe kat edilmiş.

Güncelleme:

Yazımızı kaleme aldığımız günden bu yana geçen yıllar içerisinde, THY’nin dünyanın güney yarım küresinde tarifeli sefer düzenlediği uçuş noktalarına Buenos Aires, Durban, Maputo, Mombasa, Mauritius, Madagaskar, Seyşeller, Bali, Zanzibar gibi daha bir çok nokta eklendi.


Posted

in