Cathay_Pacific_Cargo_2012

Kargo Trafiğindeki Zayıflık Devam Ediyor

Cathay_Pacific_Cargo_2012Hong Kong Chek Lap Kok Havalimanı, 2010 yılının ardından 2011 yılında da kargo trafiği (tonaj) bakımından dünya genelinde birinci sırayı almıştı.

Hong Kong Havalimanı’nın hacmini daha rahat mukayese etmek için, İstanbul Atatürk Havalimanı’ndaki kargo trafiğinin, dünya birincisine nispeten sekizde biri oranında gerçekleştiğini söylemek yeterli olacaktır.

Dolayısıyla kargo işi, dünyanın bu açıdan en yoğun meydanını kendisine hub olarak seçen Cathay Pacific için büyük öneme sahip.

2011 yılında 27.5 milyon yolcu ve 1.65 milyon ton kargo taşıyan şirket, toplamda 12.7 milyar USD tutarında gelir elde etti.

Cathay’ın faaliyetlerinde kargo taşımacılığı çok önemli bir yer tutuyor. Sektördeki diğer network taşıyıcılardan farklı olarak Cathay’ın toplam gelirindeki kargo payı bir hayli yüksek.

Toplam gelirin yaklaşık %27′si, yani 3.4 milyar USD’lik bölümü kargo operasyonundan geliyor.

Zaten şirketin filosundaki uçak dağılımı, Cathay için kargonun ne kadar değerli olduğunun açık bir göstergesi.

Filodaki toplam 132 uçağın 24 tanesi, Boeing 747’nin çeşitli kargo versiyonlarından oluşmakta.

Ancak 2010 yılından 2011’e, gerek Hong Kong Havalimanı ve gerekse Cathay’ın kargo trafiğinde görülen gerileme, dünya ekonomisine yönelik endişeleri artırmıştı.

Geçtiğimiz Pazartesi günü şirketten yapılan açıklama, kargo trafiğindeki zayıf seyrin devam ettiğini gösteriyor.

Cathay, Mart ayında, önceki yılın aynı dönemine nispeten yolcu sayısında %10.6’lık bir artışla 2.4 milyona ulaşırken, taşıdığı kargo miktarı %10.7 oranında düştü.

Yılın ilk üç ayındaki toplam gerileme oranı %10.5 seviyesinde gerçekleşti.

Bu durumun en önemli sebebinin, Asya ile Avrupa pazarları arasındaki talepte meydana gelen düşüş olduğu belirtiliyor.

Cathay yönetimi ayrıca, kargo hacminde Nisan ayında da daralma beklendiğini ve buna paralel kapasite eksiltmesine gidileceğini vurguladı.

IATA tarafından açıklanan sektör genelindeki sonuçlarda da, yolcu trafiğindeki artışa karşın, kargo taşımacılığındaki keyifsiz durumun devam ettiği açıkça görülüyor.

Yılın ilk iki ayında, havayolu şirketlerinin ürettiği Ücretli Yolcu Kilometre (RPK: Revenue Passenger Kilometers) miktarı %7.2 oranında artarken, Kargo Ton Kilometre (FTK: Freight Tonne Kilometers) rakamında %1.5’lik bir gerileme söz konusu.

Özellikle geçtiğimiz yılın ikinci yarısından itibaren Avrupa’yı etkisi altına alan ekonomik kriz dalgası, uluslararası ticareti menfî yönde etkiliyor.

Havayolu sektörünün yolcu trafiği açısından zor günler geçirdiği anlarda adeta bir can simidi olan kargo işinin, içinden geçtiğimiz şu dönemde tam ters etki yapma ihtimali bulunuyor.

Comments

One response to “Kargo Trafiğindeki Zayıflık Devam Ediyor”