Virgin Australia web sitesi ocak 2012

Sıra Şimdi de Etihad Airways’te

Etihad Airways ve Qatar Airways adeta sözleşmişler gibi, şirket ortaklıkları konusunda art arda açıklamalar yapmaya devam ediyorlar.

Qatar Airways’in Spanair’le ilgilendiğine dair haber henüz tazeliğini korurken, bu kez Etihad’ın Asya – Pasifik çıkartması gündeme bomba gibi düştü.

Söz konusu bölgede faaliyet gösteren “Virgin” markası şirketleri, 2011 yılında bir yeniden yapılanmaya giderek, Virgin Australia çatısı altında birleşmişti.

Virgin Australia web sitesi ocak 2012
Virgin Australia

Bu yeniden yapılanmanın bir kaç ay öncesinde ise Etihad ile Virgin Blue arasında stratejik işbirliği anlaşması imzalanmıştı.

Böylece bir yandan iki şirketin Abu Dabi – Asya Pasifik arasındaki tarifeleri bir birleriyle uyumlu hale getirilirken, diğer taraftan da Etihad Guest ve Velocity adlı sık uçan yolcu programları senkronize edilmişti.

Etihad aynı tarihlerde Air New Zealand ile de bir codeshare anlaşması yaparak, nüfuzunu Yeni Zelanda’ya kadar ilerletmişti.

Geçtiğimiz günlerde Etihad CEO’su James Hogan tarafından The Australian Financial Review adlı gazeteye verilen mülakatta, “şirketin Çin, Hindistan ve Asya’nın diğer bölgelerindeki yatırım fırsatlarını yakından takip ettiği” belirtildi.

Şu anda Virgin Australia’nın %26’sı Richard Branson’ın, %20’si ise Air New Zealand’ın mülkiyetinde bulunuyor.

Aslında Avustralya iç hat havayolu pazarı tamamen serbestleştirilmiş durumda. Yani herhangi bir yabancı yatırımcı limiti yok.

Ancak Virgin Australia uluslararası pazarda da faaliyet gösterdiğinden, bu gibi şirketlerde %49’luk yabancı hisse limiti uygulanıyor.

Etihad’ın, Virgin Australia’dan hisse satın alabilmesini kolaylaştırmak için, şirketin iç ve dış hat olmak üzere iki ayrı tüzel kişilik haline getirilebileceği de gelen haberler arasında yer alıyor.

Tabii Hogan’ın açıklamasındaki ‘Hindistan” vurgusuna dikkat etmek gerekiyor.

Hindistan hükümeti, zor durumdaki havayolu sektörünü kurtarabilmek için geçtiğimiz günlerde, yabancı yatırım üst limitini artırarak %49’a yükseltmişti.

Etihad ve Qatar Airways’i yakın bir gelecekte Hindistan’da yatırım fırsatlarını kovalarken görmek, kimseyi şaşırtmamalı.