Qatar Airways’in Gözü Avrupa’da

Geçtiğimiz günlerde Etihad Airways’in, airberlin’deki hisse oranını yaklaşık %30’a çıkarmasının ardından gözler, Körfez’in bir diğer hareketli havayolu şirketi olan Qatar Airways’e çevrildi.

2011 yılı Mayıs ayında, Lüksemburg merkezli kargo şirketi Cargolux’ün %35 oranındaki hissesini satın almaya karar veren Qatar Airways, şimdi de bir yolcu şirketine ortak olmak için kolları sıvamış durumda.

Hatırlanacağı üzere, şirketin CEO’su Akbar Al Baker, Qatar Airways’in ortaklık kuracağı havayollarının, “Kârlı, Qatar Airways yönetimini boş yere meşgul etmeyecek, büyük potansiyele ve sağlam bir işletme yapısına sahip” olması gerektiği yönünde fikir belirtmişti.

Gözünü Avrupa’ya dikmiş olan Qatar Airways’in, şu sıralarda İspanyol düşük maliyetli taşıyıcı Spanair ile ilgilendiği iddia edildi.

Al Baker tarafından teyit edilmeyen bu habere göre, uzun zamandır mâlî açıdan pek de iyi durumda olmayan bu şirketteki payını satmak isteyen İskandinav havayolu şirketi SAS’ın, adı açıklanmayan muhtemel bir müşteriyle son bir kaç aydır görüşmeler yaptığı belirtiliyor.

Tamamı dar gövdeli uçaklardan oluşan ve nispeten yaşlı bir filoya sahip durumdaki Spanair’in %80’i Iniciatives Empresarials Aeronàutiques (IEASA) adlı konsorsiyuma, %20’si ise SAS’a ait bulunuyor.

Dünkü yazımızda, özellikle rekabet düzeyinin yüksek olduğu pazarlarda, küçük ve orta boy sayılabilecek havayolu şirketlerinin bağımsız bir biçimde yaşama şanslarının pek de fazla olmadığını özellikle vurgulamıştık.

Yine henüz teyit edilmeyen haberlere göre, Qatar Airways’in Spanair’den satın almak istediği oranın, %49’a kadar çıkabileceği belirtiliyor.

30 uçaklık filosu ve yılda taşıdığı 9 – 10 milyon yolcu ile Spanair, Avrupa’da bir köprübaşı tutmak isteyen Qatar Airways için iyi bir yatırım olabilir.

Ancak yazımızın başında Al Baker’a atıfta bulunduğumuz cümleyle, Spanair’in içerisinde bulunduğu durum bir hayli çelişiyor.

Bu durum göz önüne alındığında, Qatar Airways’in Spanair’e büyük ortak olmasının taraflara fayda sağlayabilmesi ancak, bir yandan bu şirkette gerekli olan yenilemeler yapılırken diğer taraftan verimlilik artışı sağlanması şartına bağlı gibi görünüyor.

not: Spanair, geçtiğimiz yıllarda başlattığı Barcelona – İstanbul Sabiha Gökçen seferlerini iptal etti.

Comments

2 responses to “Qatar Airways’in Gözü Avrupa’da”