Lufthansa personeli grev yapıyor

Toplu İş Sözleşmesi Görüşmeleri Başlıyor

Daha geçtiğimiz senenin ilk aylarında, 2011, parkta yürüyüş yılı olmayacak şeklinde bir açıklama yapan Lufthansa CEO’su Christoph Franz, bu öngörüsünde haklı çıktı.

Genel beklentilerin aksine, özellikle havayolu şirketleri için 2011, bir hayli zor geçti.

Hem de Franz bu sözü, 2010 yılını 876 milyon Euro net faaliyet kârı ve 1,1 milyar Euro net kâr ile kapatmış bir grubun başındaki kişi olarak sarf etmişti.

2011 yılı içerisinde American Airlines iflas koruması için başvurmak zorunda kalırken, Hindistan’ın renkli havayolu şirketi Kingfisher, hakkında çıkan iflas dedikoduları sebebiyle zor günler geçiriyor.

İşte bu şartlar altında Air France, üç yıllık (2012 – 2014) bir kemer sıkma programı açıkladı.

Program kapsamında Fransa’daki personelin maaşları dondurulurken, KLM personelinin maaşlarında da yeni bir düzenlemeye gidilecek.

Filo büyüme planları da aşağı yönde revize edilerek, şirketin büyüme hedefleri düşürülecek.

Bu sayede 2014 sonuna kadar 1 milyar Euro mertebesinde bir tasarruf sağlanması ve aynı dönemde şirketin borcunun 2 milyar Euro civarında azaltılması amaçlanıyor.

Toplu İş Sözleşmesi Görüşmeleri Başlıyor

Sektörün giderek türbülanslı bir havaya yaklaştığı bu günlerde, Lufthansa ise toplu iş sözleşmesi görüşmelerine başlıyor.

Önümüzdeki haftalarda yeni bir tasarruf programı açıklaması beklenen Lufthansa’nın CEO’su Christoph Franz, başlayacak sendikal süreç öncesinde bu kez personeline seslenerek, “Tüm Lufthansa personelinin, şirketin gelişmeye ve değişmeye devam etmesi gerektiğini bildiğine eminim” şeklinde konuştu.

Lufthansa personeli grev yapıyor
Lufthansa Grevi

Almanya’daki 50.000 Lufthansa personelinin sendikası Verdi, 2012 yılı için %6,1 oranında zam talep ederken, şirket yönetimi 15 aylık bir dönem için %3,3 oranında maaş artışı teklif ediyor.

Sendikaya göre bu oranın yıllık karşılığı sadece %2,6 oluyor.

Lufthansa yönetimi; yüksek akaryakıt fiyatları, Avrupa’da düşen tüketici güveni ve AB karbon emisyonu sisteminin getireceği ilave maliyetler sebebiyle, yeni bir tasarruf programını elzem görüyor ve personel maaşlarına yapılacak zammı da bu kapsamda değerlendiriyor.

Bakalım Christoph Franz bu yıl da haklı çıkacak mı? Lufthansa personeli, Franz ile hemfikir olacak mı?


Posted

in