Hong Kong Havalimanı - 3. Pist Projesi

Hong Kong Havalimanı’na Üçüncü Pist Geliyor

Geçen yıl Haziran ayındaki bir yazımda, Hong Kong Havalimanı’nın giderek sonuna yaklaşan kapasitesine değinmiş ve 2030 yılı planlarından bahsederek, “Hong Kong Havalimanı’na Üçüncü Pist mi Gelecek?” diye sormuştum.

Verimli biçimde hizmet verilebilecek 74 milyon yolcu ve 6 milyon ton kargo kapasitesi sınırına hızla yaklaşan liman yönetimi bu sebeple geniş bir çalışma yaparak, muhtemel alternatifleri değerlendirmeye başlamıştı.

Ve söz konusu çalışmanın neticesinde, Havayolu 101’in sorusu cevap buldu:

Hong Kong Havalimanı’na önümüzdeki yıllarda üçüncü bir pist daha inşa edilecek

Hong Kong Havalimanı - 3. Pist Projesi
Hong Kong Havalimanı – 3. Pist Projesi

Hong Kong Üniversitesi Sosyal Bilimler Araştırma Merkezi tarafından hazırlanan bir rapora göre, limanın geleceğine yönelik olarak düzenlenen ankete katılanların %73’ü üçüncü pist lehinde görüş belirtmiş.

Yine ankete katılanların %80’i, Hong Kong Havalimanı’nın geleceğe dair büyüme kararının ivedilikle alınması gerektiği yönünde oy kullanmış.

Liman yönetimi bunun üzerine, Hong Kong yönetimine başvurarak, üçüncü pist inşaatı için bir tavsiyede bulunmaya karar verdi.

Üçüncü bir pist ve ilave tesislerin inşa edilmesiyle birlikte, 2030 yılı için tahmin edilen 97 milyon yolcu, 9 milyon ton kargo ve 602.000 uçak trafiğine hazır duruma gelinmesi hedefleniyor.

Hong Kong’a ilave edilecek yeni pist ve terminallerin, öncekiler gibi tamamen deniz doldurularak inşa edileceğini de ekleyelim.

Hong Kong’dan bahsederken akıllara ister istemez, belki yolcu terminaller açısından değil ama pistlerinin uçak hareketi kapasitesi bakımından artık sınıra yaklaşmış olan İstanbul Atatürk Havalimanı geliyor.

Mevcut 17-35 pistine paralel yeni bir pist ile kapasitenin yükseltilmesi mi, yoksa kentin tamamen farklı bir yerine yeni bir havalimanı inşaatı mı?

Hızlı bir şekilde karar verip harekete geçmek ve İstanbul’un “tabii hub” niteliğinin erozyona uğramasını engellemek gerekiyor.

Not: 2010 yılında hizmet verdiği 4,2 milyon ton kargo ile ABD’li Memphis’in 18 yıllık liderliğini elinden alan Hong Kong Havalimanı (HKG), geçen yıl 51 milyon yolcuya ev sahipliği yaptıktan sonra, bu yıl da gelişmesini sürdürerek yaklaşık 54 milyon yolcuyu ağırladı.


Posted

in