Hong Kong Airlines (2012) uçuş ağı

Hong Kong Airlines, 10 Adet Airbus A380 Siparişi Verdi

Geçen hafta Çin’den gelen bir haber, karbon emisyonu konusunda Avrupa Birliği ile Çin arasında yaşanmakta olan gerilimi daha da yükseltmişti.

Çin Hava Ulaştırma Birliği tarafından yapılan açıklamada, Çin havayolu şirketlerinin, Avrupa Birliği Karbon Emisyonu Sistemi’ne dahil olmayacakları ve bununla ilgili olarak herhangi bir ödeme yapmayacakları kesin bir dille belirtiliyordu.

İşte tam bu noktada gelen bir uçak siparişi haberi, tüm sektörü adeta ters köşeye yatırdı.

Hong Kong Airlines (2012) uçuş ağı
Hong Kong Airlines (2012)

Geçen sene Haziran ayında, Hong Kong Airlines tarafından verilmesi beklenen 10 adet Airbus A380 siparişi, karbon emisyonu uygulaması bahane gösterilerek iptal edilmiş; Airbus için bu durum tam manasıyla bir soğuk duş olmuştu.

Ama geçtiğimiz hafta sonu, Hong Kong Airlines, 10 adet A380 siparişi vererek bir yeni yıl sürprizi yaptı.

Tabii herkesin aklına, karbon emisyonu sistemi konusunda Çin tarafından yapılan açıklamalar geldi.

Acaba Çin, bu konuyla ilgili olarak yumuşama sinyalleri mi veriyordu? Veya gösterilen katı tutum, A380 siparişinde sağlanması istenen büyük indirim oranı için miydi?

Zira toplam liste değeri 3,8 milyar USD olan bu sipariş için Airbus tarafından ciddi indirimler sağlandığı iddia ediliyor.

Her ne olursa olsun, Avrupa-Asya pazarındaki etkinliğini artırmak isteyen Hong Kong Airlines, şu anda sadece altı adet geniş gövde uçağı (Airbus A330) bulunan filosuna katacağı 10 adet dev jumbo jet ile bölgedeki varlığını kuvvetlendirmeye devam edecek.