Qantas Kargo 2011

Qantas Kargo

Dış Ticaret hacmine göre dünyanın en büyük ilk 20 ülkesi arasında bulunan Avustralya’nın önde gelen havayolu şirketi Qantas, tabii olarak kargo taşımacılığına ayrı bir hassasiyetle eğilmekte.

Şirketin strateji brifinginden elde ettiğim bilgiye göre, Qantas’ın kargo operasyonu, bir birleriyle entegre sayılabilecek üç ana başlık değerlendirilmiş.

Qantas Kargo 2011
Qantas Kargo

Bunlardan ilki, şirketin kendi uçaklarıyla yürüttüğü kargo operasyonu. (Network)

İkincisi, bağlı ortaklıklar üzerinden faaliyet gösteren bölüm. (Subsidiaries)

Üçüncü ve sonuncusu ise, ortak girişim şeklinde kurulan şirketler aracılığıyla gerçekleştirilen kargo faaliyetleri. (Joint Ventures)

  1. Network:
    1. Qantas ve Jetstar filolarındaki yolcu uçaklarının kargo bölümleri,
    2. Atlas Air tarafından, Qantas için işletilen üç adet Boeing 747-400F ve Express Freighters Australia (EFA) tarafından işletilen bir adet Boeing 767-300F uçağı.
    3. Sydney, Melbourne, Brisbane, Perth ve Los Angeles’ta bulunan kargo terminalleri.
  2. Subsidiaries:
    1. Express Freighters Australia, bir hava kargo operatörü konumunda bulunuyor. Filosundaki uçakları Australian air Express (AaE) (4 x Boeing 737F) ve Qantas Freight Enterprises (QFE) (1 x Boeing 767-300F) şirketlerine wet-lease statüsünde kiralamış durumda.
    2. Jets Transport Express (JETS), filosundaki özel TIR’larla, hava kargo sektörüne karayolu üzerinden “besleyici” olarak faaliyet gösteren Avustralyalı bir şirket.
    3. Qantas Courier, KOBİ’lere ve bireysel müşterilere özel kurye ve bağımsız bagaj taşımacılığı hizmeti veren bir firma.
  3. Joint Ventures:
    1. Australian air Express, Qantas’ın iç hat kargo pazarlama faaliyetlerini yürüten bir Qantas Freight ve Australia Post ortaklığıdır. Şirket bunun yanı sıra, kargo terminallerinin işletmesini de üstlenmiş.
    2. Star Track Express, yine bir Qantas Freight ve Australia Post ortaklığı olan ve Avustralya dahilinde karayolu kargo taşımacılığı faaliyetinde bulunan bir şirkettir. Özellikle teslimat süresi hassasiyeti olan kıymetli kargo işine odaklanan ve B2B hizmeti veren bir iş modeline sahip.

not: Qantas, Jetstar ve Jetstar Asia’nın tüm uluslararası kargo taşımacılığının tüm pazarlama faaliyetleri, ana firma Qantas Freight Enterprises (QFE) tarafından yapılmaktadır.


Posted

in