Ryanair - easyJet ve merkezler (2011)

Ryanair ile easyJet Kafa Kafaya

Anna.aero’da yayımlanan bir analizde, gerek Avrupa’nın ve gerekse dünyanın en büyük düşük maliyetli taşıyıcılarından olan Ryanair ile easyJet arasındaki rekabet, “base” (merkez) bazında ele alınmış.

İki şirket arasındaki mukayese, OAG MAX Online’dan 5 Aralık 2011 haftası için alınan veriler üzerinden gerçekleştirilmiş.

Ryanair - easyJet ve merkezler (2011)
Ryanair – easyJet ve merkezler (2011)

Tek bir havalimanından yapılan direkt seferler açısından, Ryanair’in Londra Stansted merkezi, 94 nokta ile ilk sırada yer alıyor.

easyJet’in Londra Gatwick merkezi 69 nokta ile ikinci sırada bulunurken, bu ikiliyi 56 uçuş noktasıyla Ryanair’in Brüksel Charleroi merkezi takip ediyor.

Ryanair - easyJet ve merkezler (2011)
Ryanair – easyJet ve merkezler (2011)

Tek bir havalimanından yapılan haftalık sefer sayısı açısından ise easyJet’in Londra Gatwick merkezi 735 uçuşla başı çekiyor.

Onu, 631 uçuşla Ryanair – Londra Stansted ve 617 uçuşla Norwegian – Oslo merkezleri takip ediyor.

Bu sonuçlardan, Ryanair’in Stansted merkezinin, çok fazla noktaya hizmet vermekle birlikte, uçuş frekansı açısından çok da derin olmadığı sonucuna varılabilir.

İlave olarak; pazara sunulan koltuk arzı bakımından bir değerlendirme yapmak gerektiğinde, easyJet’in daha ziyade 156 koltuklu Airbus A319’larla operasyon yaparken, Ryanair’in 189 koltuklu Boeing 737-800’leri tercih ettiğini göz önünde bulundurmak şart.

Arz edilen koltuk miktarı bazında Ryanair – Londra Stansted ve easyJet – Londra Gatwick merkezleri arasında haftalık olarak %1’den daha az bir fark bulunuyor.

Yukarıdkai grafiklerde kendisine yer bulan Pegasus’a da değinelim.

Pegasus, hem sefer sayısı hem de uçuş noktası bakımından kendisine üst sıralarda yer bulmuş.

Ancak bu durumun en önemli sebebi, Pegasus’un, Avrupalı rakiplerinden farklı olarak çok merkezli bir yapı yerine, uçuş operasyonunu tek bir hub üzerinden “topla-dağıt” mantığı çerçevesinde yürütüyor olması.

Son olarak, haberin hemen başında Türk Hava Yolları’nın (THY) elinde bulundurduğu bir birincilikten de bahsedildiğini belirtelim.

Son açılan hatlarla birlikte THY, 170 nokta ile, tek bir havalimanından en fazla noktaya sefer yapan Avrupalı havayolu şirketi konumuna yükselmiş durumda.