Tim Clark (CEO, Emirates)

Emirates ve Tim Clark

Tim Clark.

Emirates’in tarihine adını daha şimdiden altın harflerle yazdırmış olan bir İngiliz.

1972 yılında British Caledonian şirketine girişiyle birlikte ticarî havayolu sektörüne ilk adımını atan Clark, 1975 yılında Bahreyn’e, Gulf Air’e transfer olmuştu.

Tim Clark (CEO, Emirates)
Tim Clark (CEO, Emirates)

1985 yılında planlama bölümünün başındaki kişi olarak Emirates’in kuruluşunda görev alan Tim Clark, o tarihten bu yana, yani 26 senedir bu şirkette yer alıyor.

Tim Clark, 2003 yılından itibaren de Emirates’te başkanlık görevini üstlenmiş durumda.

Airline Business dergisi, Emirates’te adeta başarıdan başarıya koşan Tim Clark’la bir röportaj yaptı.

İşte o röportajın satır başları.

Tim Clark, kendisini ve ekibini, Emirates’in uçuş ağını küreselleştirmeye sıkı bir biçimde inanan kişiler olarak tanımlıyor.

Clark, bu amaç için gerekli olan filo yapısı, uçuş hakları, havalimanı altyapısı ve devlet desteğinin hazır olduğunu vurguluyor ve bu sayede, şu anda 150 uçaklık filosuyla 114 noktaya sefer düzenlemekte olan Emirates’in hızlı bir biçimde büyümeye devam edeceğine dikkat çekiyor.

Clark’a göre, şu anda tüm kıtalara uçuşu olan Emirates’in network’ündeki tek eksik, transpasifik bölgesi.

ABD’nin batı kıyısı, Çin, Güneydoğu Asya ve Avustralya çoktan Emirates’in uçuş ağına dahil edilmiş durumda. Tek eksik, pasifik bölgesindeki bu noktaların bir birlerine bağlanması.

Clark, bu iş için hazır olduklarını ve filodaki büyümeye paralel olarak transpasifik hatlarında da aktif bir biçimde rekabet etmeye başlayacaklarını söylüyor.

Mart 2013’te filosundaki uçak sayısı 185’e ulaşacak olan Emirates, aynı yılın Eylül ayında 44 adet Airbus A380 işletiyor hale gelecek.

Tabii uçak sayısındaki bu dramatik artış, kabin ve kokpit personeli sayısını da hızla yukarı çekiyor.

Önümüzdeki Mart ayında, yani 2012’nin ilk çeyreği sonunda, Emirates için çalışan kabin personeli sayısı 16.000’e ulaşacak. Muazzam bir rakam!

Tim Clark özellikle ABD ve Çin’deki mevcudiyetlerini sağlamlaştırmak istiyor.

ABD’de Emirates markasının fazla bilinmediğini söyleyen Clark bu ülkedeki pazarlama faaliyetlerine özel önem veriyor. Clark’ın Çin’le ilgili düşüncesi ise yakın gelecekte bu ülkede tam dört yeni noktaya uçuş düzenleyebilmek.

Clark bu noktada, özellikle Almanya ve Avusturya gibi Avrupa ülkelerinde talep ettikleri ilave uçuş frekanslarının verilmemesinden şikayetçi.

Son olarak Tim Clark’ın, havayolu ittifakları hakkındaki düşüncesine değinmek gerekiyor.

Clark, havayolu ittifaklarının yolculardan ziyade üye şirketlerin menfaatlerini koruduğunu ve bu açıdan bakıldığından çok doğru bir uygulama olmadığı kanaatinde.

İttifakların merkezi olarak üye şirketlerin filo planına, uçuş yapacakları noktalara ve tarife yapısına karışma ihtimali de Clark için kabul edilemez hususların arasında yer alıyor.

Neticede; Emirates büyümeye devam ediyor ve bu dev geminin kaptan köşkünde, 26 senedir şirketin içerisinde görev yapmakta olan Tim Clark bulunuyor.

Tebrikler…