latam

LATAM Kuruluyor; Sırada Büyüme Hedefleri Var

Şili merkezli LAN ile Brezilyalı TAM, bundan bir buçuk sene kadar önce yaptıkları bir açıklamayla birleşme niyetlerini tüm kamuoyuna ve sektöre bildirmişti.

2010 yılında yaklaşık 33 milyon yolcu taşıyan TAM ve 17 milyon yolcuya hizmet veren LAN’ın birleşmesiyle ortaya çıkacak şirketin adı, LATAM Airlines olarak tespit edilmişti.

Yeni kurulacak LATAM’ın yönetim kurulu başkanı olması beklenen Mauricio Amaro tarafından yapılan bir açıklamada, şirketin iddialı büyüme hedeflerine sahip olduğu görülüyor.

latam

Amaro, önümüzdeki 10 yıl içerisinde LATAM’ın 450 – 500 uçaklık bir filoya sahip olacağını ve şu an sefer düzenlenmeyen Asya kıtasına da uçuşların başlatılacağını belirtti.

LAN ve TAM’ın şu anki filolarında sırasıyla 130 ve 150 olmak üzere toplamda 280 civarında uçak bulunuyor.

Genel bir değerlendirme ile bakılacak olursa, LATAM’ın önümüzdeki 10 yıl içerisindeki iki katı büyüklüğe ulaşma hedefi olduğu görülüyor.

LATAM’ın kuruluş sürecinde son durumun ne olduğuna da bir bakalım.

Brezilya tarafında, onay vermesi gereken üç kurumdan ikisi LATAM’a izin vermiş durumda. Üçüncü resmî kurumun da onay vermesiyle, süreç tamamlanmış olacak.

Şili’de ise ülkenin rekabetten sorumlu kurumu geçtiğimiz Eylül ayında 11 şart koşarak bu birleşmeye onay vermişti.

LAN, bu şartlardan üç tanesine yüksek mahkemede itiraz etti. Bu itirazın sonucu bekleniyor.

Şirket yönetimleri, LAN ile TAM’ın birleşme sürecinin, 2012 yılının ilk çeyreği sonuna kadar tamamlanacağını tahmin ediyor.

Bu arada, oneworld tarafı ağır basmakla birlikte, yeni kurulacak şirketin hangi havayolu ittifakında yer alacağı henüz resmen teyit edilmiş değil.