Scoot Airlines

Scoot – Uzun Menzilde Yeni Bir Düşük Maliyetli Taşıyıcı

Düşük maliyetli taşıyıcı ve network taşıyıcı iş modelleri gün geçtikçe birbirlerine yakınsarken, uzun menzilde faaliyet göstermek üzere yeni düşük maliyetli taşıyıcılar kamuoyunun karşısına çıkmaya devam ediyor.

İşte onlardan bir diğeri, geçtiğimiz Mayıs ayında ilk kez duyulan Scoot, resmen tanıtıldı.

Scoot, halen portföyünde Silk Air ve Tiger Airways gibi şirketleri bulunduran Singapore Airlines’ın yeni bebeği olarak havayolu sektöründeki yerini aldı.

Scoot Airlines
Scoot Airlines

Scoot kelimesinin “hızla ayrılmak, tabanları yağlamak, fışkırtmak” gibi farklı manaları bulunuyor. Böylece bu şirket de, yavru şirketlerin “tuhaf” isimli olma geleneğini bozmamış oluyor. 🙂

Yakın zamanda ANA tarafından tanıtılan havayolu şirketinin Peach olan adı halen aklımızda.

2012 yılının ortalarında, muhtemelen yaz tarifesi dönemine geçilirken faaliyete geçecek şirketin filosu, Singapore Airlines’tan temin edilecek Boeing 777-200 tipi uçaklardan oluşacak. Avustralasya, Çin ve o bölgedeki diğer bazı noktalar, yeni şirketin uçuş ağına dahil olacak.

Özellikle AirAsia X tarafından başarıyla uygulanmakta olan uzun menzilde düşük maliyetli iş modeli, böylece yeni bir soluk kazanmış olacak.

Bilindiği üzere Doğu Asya, dünya genelinde iktisadî açıdan en canlı bölge.

Bu sayede artan gelir seviyesi, kişilerin havayolu seyahatine olan talebini de artırmakta. Önümüzdeki dönemde de hem iktisadî hem de havayolu seyahati açısından bu bölgenin, dünyada liderliği diğer bölgelere kaptırmayacağı tahmin ediliyor.

Bölgede bir biri ardından kurulan havayolu şirketleri de bunun bir ispatı olsa gerek.

Scoot Airlines gibi olan havayolu şirketleri aslında bir bakıma yolcuya sunulan ürünün “unbundle” edilmiş hali.

İsteyen havayolu seyahatini parça parça alıp kendi keyfine göre kendisi şekillendirir, isteyen de ürünü bir paket halinde alıp detaylara kafa yormadan keyfine bakar.

Sektör bu yönde hızla ilerlemekte.

Bakalım bundan 10 sene kadar önce Avrupalı ve ABD’li havayolu şirketler tarafından denenip başarısızlıkla sonuçlanan “düşük maliyetli yavru şirket” girişimleri yeniden canlanacak mı?

Comments

One response to “Scoot – Uzun Menzilde Yeni Bir Düşük Maliyetli Taşıyıcı”