Frankfurt Havalimanı pist fotoğrafı

Frankfurt’taki Yeni Pist Ne Getirecek?

Dünyanın en hareketli hava meydanlarından bir tanesi olan Frankfurt Havalimanı, bu ayın sonunda dördüncü pistine merhaba demeyi planlıyor. (53 milyon yolcu/2010)

Yıllık 530.000 uçak hareketi limiti olan meydan, son yıllarda 490.000 gibi kritik rakamlara ulaşarak kapasitesini zorlar durumdaydı.

Yeni pistin getireceği %32 oranındaki ilave kapasite ile meydanın en azından bir süreliğine rahat bir nefes alacağı söylenebilir.

Frankfurt Havalimanı pist fotoğrafı
Frankfurt Havalimanı

Şu anda saatlik slot sayısı 82.

Yeni pistle birlikte bu sayı ilk aşamada 90’a çıkacak. Sonraki yıllarda saatte 100 slota ulaşılacak. Maksimum kapasite ise 126.

Yeni slotlar, büyükbaba (grandfather rights) hakları kavramına göre dağıtılacak.

Yani yeni kapasitenin %50’si havalimanındaki mevcut şirketlere teklif edilirken, geri kalan bölüm de slot talebinde bulunan yeni havayollarına tahsis edilecek.

Lufthansa’nın Frankfurt Havalimanı’ndaki pazar payı %65 seviyesinde.

Bu noktada Lufthansa’nın önünde iki seçenek bulunuyor. Ve bu iki seçenek de şirketi negatif yönde etkileyecek gibi görünüyor.

Lufthansa ya havalimanında açılacak yeni slotlara tâlip olacak ve muhtemel bir doluluk oranı (LF) ve dolayısıyla birim gelir baskısıyla yüzleşecek ya da slotları almayacak ve bunların özellikle Körfez’deki (Basra Körfezi) havayolu şirketlerine (Emirates, Qatar gibi) gidişine seyirci kalacak.

Ve bu çevik ve tehlikeli rekabet karşısında yine birim gelirinin düşmesi riskiyle karşı karşıya kalacak.

Bunun yanı sıra, Frankfurt’ta şu anda %7’lik paya sahip düşük maliyetli taşıyıcıların da ilave slotlara tâlip olacakları gelen haberler arasında.

Sonuç olarak şunu söyleyebiliriz ki, Frankfurt Havalimanı’nda bu ay sonunda hizmete girmesi beklenen yeni pist, Lufthansa için büyük bir meydan okuma olacakken, bu noktada büyümeyi hedefleyen şirketler için de aynı oranda büyük bir fırsat sunacak.

Bakalım önümüzdeki yıllarda Frankfurt’taki pazar payları ve birim gelirler ne yönde değişecek?


Posted

in