Panam_cabin crew_flight attendant_hostes

Pan Am’ın Türkiye Seferleri Ne Zaman Kaldırıldı?

“Pan Am’ın Türkiye Seferleri Kaldırıldı”

13 Eylül 1981 tarihli Milliyet Gazetesi’nde yer alan bir haberin başlığı bu şekilde.

1946 yılından itibaren 35 sene boyunca Türkiye’yi dünyaya bağlayan havayolu şirketi konumundaki Pan Am, Türkiye seferlerini iptal etme kararı almış.

Kararın kökenine bakıldığında, ticarî havayolu sektörü ile adeta eşanlamlı olan “mâlî kriz” kelimesini görüyoruz.

Habere göre, “içinde bulunduğu mâlî kriz sebebiyle Temmuz ayı içerisinde ABD’de yedi istasyonunu kapatan ve 3.000 personelinin işine son veren Pan Am”, alınan tedbirler çerçevesinde Türkiye hatlarını da kapatma kararı alıyor.

İstanbul’dan son sefer 12 Eylül 1981 tarihinde yapılıyor.

Frankfurt aktarmalı olarak New York’a gidecek olan uçak, İstanbul’dan 137 yolcusuyla hareket ediyor. Sefer, Boeing 727 tipi bir uçak ile gerçekleştiriliyor.

Ankara’dan icra edilen son uçuşun tarihi ise 13 Eylül 1981.

Haberin içeriğinden anlaşıldığı üzere, o tarihlerde Pan Am’ın Türkiye’de toplam 29 personeli bulunuyor.

Pan Am seferlerinin durdurulması ile birlikte Türkiye, aylık bazda, 100.000 USD havalimanına yapılan konma-konaklama ve yer hizmetleri ödemeleri ve 75.000 USD personel maaşları ve ikram ödemeleri olmak üzere toplam 175.000 USD tutarında bir döviz kaybına uğruyor.

Fakat hangi tedbirleri alırsa alsın, Pan Am, içine sürüklendiği kötü durumdan bir türlü kurtulamıyor ve 1991 yılında göklere veda etmek zorunda kalıyor.

Bu vesileyle tüm okurlarımıza, Pan Am’ı konu alan yeni bir dizi filmin geçtiğimiz ay içerisinde ABD’de ABC kanalında yayımlanmaya başladığını bir kez daha hatırlatalım.


Posted

in

Comments

One response to “Pan Am’ın Türkiye Seferleri Ne Zaman Kaldırıldı?”