Karbon Emisyonu motor

Avrupa Birliği, Karbon Emisyonu Oranlarını Açıkladı

Avrupa Birliği (AB), 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren havayolu şirketlerinin dahil olacağı karbon emisyonu sisteminin oranlarını açıkladı.

Buna göre şirketler, 2012 yılındaki karbon emisyonu kotalarının ortalama olarak %85’ini bedavaya alacak.

2013 – 2020 arası içinse bu oran %82 olarak tespit edildi.

Ancak şirket bazında bakıldığında, bedava kota oranının %20 gibi bir hayli düşük bir oranla, %100 arasında değiştiği görülüyor.

AB tarafından başlatılacak bu uygulamadan yaklaşık 4.000 civarında havayolu şirketinin etkileneceği belirtiliyor.

Öte yandan AB tarafından yapılan açıklamanın en ironik bölümü, havayolu şirketlerine tahsis edilen ücretsiz karbon emisyonu kotasına parasal değer biçilen cümleler.

AB, şirketlere ücretsiz olarak verdiği kotanın 10 yıllık değerinin 20 milyar Euro’nun üzerinde olduğunu belirterek, havayolu şirketlerinin bu parayla filolarına yatırım yaparak mevcut uçaklarını daha verimli (akaryakıt) olanlarla değiştirmelerinin mümkün olduğunu açıklamış.

Tam manasıyla şaka gibi bir mantık yürütme!

Buna göre AB, havayolu şirketlerini önce borçlandırıp sonra da o borçları affeden bir konuma gelmiş olmuyor mu?

Daha da komik olan yanı, tamamen kâğıt üzerinde olan bu “potansiyel gelirler” ile yeni uçak ve motor satın alınması tavsiye ediliyor.

Gerçekten sıra dışı bir yaklaşım.

Öte taraftan IATA Genel Direktörü Tony Tyler tarafından bugün yapılan açıklamada, AB’nin karbon emisyonu sistemi adeta “kaş yapayım derken, göz çıkarma” şeklinde tâbir edilerek, uygulamanın acilen iptal edilmesi gerektiği vurgulanıyor.

Doğru söze ne denir!


Posted

in