1958 tarihli BOAC reklamı

BOAC’nin Britannia Tayyareleri ile Uçunuz

Bu ayki nostalji köşemizde 1958 yılına gidiyoruz.

4 Ağustos 1958 tarihinde Milliyet Gazetesi’nde yayımlanan bir reklamda, BOAC (British Overseas Airways Corporation) firmasının İstanbul bağlantılı uçuşları tanıtılmış.

BOAC, hatırlanacağı üzere şimdiki British Airways’in köklerini oluşturan iki firmadan bir tanesiydi ve İngiltere çıkışlı olarak Avrupa ötesi seferler düzenliyordu.

Reklamda, şirketin filosundaki Bristol Britannia uçakları ön plana çıkarılmış ve uçaklar “Dünyanın En Süratli, En Sarsıntısız Jet Pervaneli Uçakları” şeklinde nitelenmiş.

İstanbul’dan bağlantı verilen noktalar şehrin Batı ve Doğu yönlerinde ikiye ayrılmış.

Batı’da; Londra, New York, Montreal, Detroit, Chicago ve San Francisco, Doğu’da ise Beyrut, Şam, Tahran, Basra, Bahreyn, Karaçi, Kolombo, Kuala Lumpur ve Singapur noktaları Türk halkının hizmetine sunulmuş.

BOAC’ye yeniden dönmek gerekirse; şirket bu reklamın yayınlandığı tarihten bir sene kadar önce (Temmuz 1957) Türk Hava Yolları’na %6,5 oranında ortak olmuş ve bu ortaklığı 1970’lerin ortalarına kadar devam ettirmişti.

Bu zaman süresince THY’nin yönetim kurulunda, BOAC tarafından atanan bir üye yer almıştı.

Bu İngiliz ortaklığı neticesinde, BOAC’ın kardeş şirketi BEA tarafından da kullanılan ve bir İngiliz üretimi olan Vickers Viscount tipi uçaklar, yine 1958 yılı içerisinde THY filosuna dahil edilmişti.


Posted

in

,