Avrupalı Havayollarının Maliyetleri

Dünkü yazımızda dünya genelindeki havayolu şirketlerinin yılın ilk altı ayındaki mâlî performanslarına bir kez daha değinmiş ve yılın son çeyreğinin bir hayli zorlu geçmeye aday olduğunu vurgulamıştık.

Şirketler gelirlerini artırmak için ellerinden geleni yapıyor, buldukları her fırsatı kullanmaya çalışıyor.

Mesela önümüzdeki Ramazan Bayramı tatili dönemindeki uçak bilet fiyatlarını şöyle bir gözden geçirmek, ne demek istediğimizi anlatabilir.

Ama tabii işin maliyet yönü her zamanki önemini koruyor. Akaryakıt fiyatlarındaki sert artış, bu yılki havayolu şirket bilançolarını darma duman etmiş durumda.

Bilindiği üzere, havayolu sektöründeki iki büyük maliyet kalemi akaryakıt ve personel giderleri.

İşte Avrupalı havayolu şirketlerinin son 7 senedeki fiilî ve ilave olarak önümüzdeki 3 yıla yönelik tahminî maliyet yapıları.

Grafikte hem akaryakıt hem de personel giderlerinin toplam şirket maliyetleri içerisindeki oranları görülüyor.

Özellikle personel tarafında şirketler, maliyetleri ciddi oranda düşürmeyi başarmışlar.

2004’te %23.7 olan personel maliyet oranı, 2010 yılında %19.6’ye inmiş ve 2013 yılında %18.3’e kadar azalmaya devam edeceği ön görülüyor.

Akaryakıt tarafında ise durum tam tersi.

2004’te %16.9 mertebesindeki akaryakıt giderleri, 2010 yılında %23.8’e yükselmiş. 2011’de %27, 2013’te ise %29.9 oranına yükselmesi bekleniyor.

Havayolu 101 olarak düşüncemiz şudur ki, muadillerinden çok daha az akaryakıt tüketen veya alternatif bir akaryakıt kullanan bir uçak motoru, sektörde tam manasıyla bir devrim manasına gelecek.

Şirketlerin, kendilerinin müdahil olamadıkları akaryakıt giderlerini azaltabilmesinin “şimdilik” başka yolu görünmüyor.


Posted

in