En Fazla Yolcu Taşıyan 20 Havayolu Şirketi

IATA tarafından bu yıl 55.si yayımlanan WATS (World Air Transport Statistics) dokümanında, havayolu sektörünün son 10 yıllık performansı ile birlikte, 2010 yılına ait özel veriler de bulunuyor.

Sektörün içinden olmayan kişiler için bir havayolu şirketinin gücü, pek doğru olmasa da, genelde taşıdığı yolcu sayısıyla ölçülüyor.

2010 yılına bu açıdan bakıldığında, son üç yıldır adı sürekli ekonomik krizle anılan ABD’deki havayolu şirketlerinin taşınan yolcu sayısı sıralamasında ilk sıraları kimselere kaptırmadığı görülüyor.

İlk üç basamakta sırasıyla Delta, Southwest ve American Airlines yer alıyor. Onları China Southern Airlines ve Ryanair izliyor.

United ile Continental, birleşmelerine karşın listede ayrı ayrı yer almış. Bu iki şirketin birlikte taşıdığı yolcu sayısı 98 milyona yakın. Yani aslında üçüncü sırada olmaları gerekiyor.

ABD’li şirketlerin ilk 20 sıradaki havayolları arasındaki yolcu payı %42 gibi bir hayli yüksek bir oranda. Neredeyse 1.5 milyarlık bir nüfusa sahip Çin’in bu listede yer alan üç firması ise ancak %16’ya ulaşabilmiş.

Southwest, Ryanair ve easyJet, dünya genelindeki ilk 20 sıralamasına giren düşük maliyetli taşıyıcılar ve toplam payları %20.

İşte WATS’ta yayımlanan verilere göre 2010 yılında “en fazla yolcu taşıyan” 20 havayolu şirketi.


Posted

in