Uçak Siparişleri ve Rekabet

Air France KLM tarafından ilan edilen uçak satın alım ihalesi, yakın zamanın en büyük ve en tartışmalı siparişlerinden biri olacağa benziyor.

20-25 milyar USD tutarında olacağı tahmin edilen 100 adetlik siparişle, Air France KLM’in uzun menzilli uçak filosunun yenilenmesi amaçlanıyor.

Değerlendirmeye alınan uçakları tahmin etmek güç değil:

Airbus A350 ve Boeing 787.

Etihad, Qatar, Emirates gibi firmaları, devlet yardımı aldıkları iddiasıyla her fırsatta eleştiren Avrupalılar, iş uçak siparişine geldiğinde biraz farklı hareket ediyorlar.

Fransa’da iktidar partisinden Bernard Carayon adlı milletvekilinin başını çektiği ve altında 102 imza bulunan bir girişimle, söz konusu uçak siparişinde Air France’ın, Airbus markasını tercih etmesi talep ediliyor.

Ancak havayolu şirketinden yapılan açıklama, siparişin kardeş payı yapılarak 50-50 şeklinde bölüştürüleceği yönünde.

Bir yandan serbest rekabet diyerek diğer yandan bu kadar aleni bir biçimde ihale sürecine müdahil olmak, yakın zamanda görülen bir şey değildi.

Fransız milletvekillerinin bu girişimi, Boeing’in “adil rekabet” konusunda sesini yükseltmesine imkân verecek.

Ancak hemen hatırlamak gerekirse, ABD Hava Kuvvetleri’nin neredeyse 10 yıl süren ve adeta bir yılan hikayesine dönüşen tanker uçak ihalesi geçtiğimiz Şubat ayında Boeing’in lehine sonuçlanırken, Airbus ile Boeing arasındaki tartışma gazete sayfalarına taşmış ve şirketler, verdikleri reklamlarla bir birlerini suçlamıştı.

Uçak siparişleri önümüzdeki yıllarda da devletlerin en üst düzeydeki yetkililerini yakından meşgul etmeye devam edecek gibi görünüyor.

önemli not: Fransız devleti halen Air France KLM’de %15,7 ve Airbus’ın ana firması EADS’de %15 hisseye sahip bulunuyor.


Posted

in

,