Karbon Emisyonu motor

Avrupa Birliği, Karbon Emisyonu Sisteminde Israrcı

“Yumurta kapıya dayanınca” denir ya, Avrupa Birliği’nin (AB) karbon emisyonu sistemi uygulamasında da durum böyle.

Uygulamanın devreye girmesine altı aydan biraz fazla süre kalmışken, tartışma iyice alevlendi.

Çin ve ABD’nin konuyla ilgili itirazlarını zaten biliyorduk.

Buna bir de geçtiğimiz günlerde yıllık olağan genel kurul toplantısını yapan IATA’nın çıkışı eklenince, kafalar iyice karıştı.

IATA tarafından yapılan açıklamada, AB tarafından uygulanması planlanan karbon emisyonu sistemi, “yasa dışı” olarak nitelendirilmişti.

Gerçi IATA daha sonra bu açıklamasını yumuşatmış ve karbon emisyonu sistemine genel olarak muhalif olunmadığı ama ayrıntılarda bir takım sıkıntılar bulunduğu belirtilmişti.

AB ise karbon emisyonu sisteminin arkasında adeta dimdik durmakta.

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso tarafından yapılan açıklamada, havayolu sektörünün Emisyon Ticaret Sistemi’ne dahil edilme kararının bir teklif değil, kanun olduğu hatırlatılarak, bu uygulamadan geri dönüşün mümkün olmadığının altı çizildi.

Ancak yine Barroso tarafından yapılan açıklamada AB’nin, söz konusu uygulama dahilindeki tedbirleri tartışmaya açık olduğu belirtildi.

Zaten AB’nin konuyla ilgili çıkardığı kanunda; birlik dışındaki bir devlet, havayolu kaynaklı karbon emisyonuna karşı “denk tedbirler” almaktaysa, o ülkenin havayolu şirketleri, AB’nin emisyon sisteminden muaf tutulur ibaresi yer alıyor.

Bakalım kanunun bu bölümü hangi devletler için işletilecek?


Posted

in